Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание.

Това обяви току що пред депутатите в пленарна зала главният прокурор Иван Гешев в рамките на представянето на годишния отчет на държавното обвинение. Той беше приет от депутатите със 120 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържали се".

По време на изказването си пред депутатите Гешев подчерта, че стандартът на доказване на бъгарския наказателен процес е най-високият в целия ЕС. Ако в България се изисква една единица доказателстав, зв повечето страни – 0,5.

Очаква се промените, които прокуратурата ще предложи като наложителни в анализа си, да засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на прокуратурата, а също реквизитите на обвинителния акт.

Обсъждане на отпадане на наказателната отговорност или редукция на тази отговорност за провокация към подкуп също ще е сред дискутираните теми.

Работим активно по приватизационния процес и по-конкретно по първите 14 сделки, които ни бяха предоставени от ДАНС, каза още Гешев.

Той даде и фрапиращи данни за наказателните производства, водени срещу шофьори, седнали зад волата след употреба на наркотици. Докато преди години те са били 50-60 на година, в момента са 5000 до 6000.


"Сумирани с тези след употреба на алкохол, отиваме на между 10 до 15% от наказателните производства за година.Това е процентът на разкритите престъпления. Какъв е делът на реално извършените и неразкрити, едва ли някой може да ми отговори, но подозирам, че разликата е съществена", обясни Гешев. Той обясни, че вероятно ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!