Все по-често чужденци се занимават с трафик на хора у нас. Това каза пред bTV прокурор Мария Маркова от Районната прокуратура в Бургас.

Районният съд в Бургас остави вчера за постоянно в ареста тримата сирийци, задържани след катастрофата с автобус, убил двама полицаи. Тримата са обвинени в нелегален трафик на хора.  

Уж 15-г. Омар скочил на газта точно преди да смели полицаите в Бургас

„Трафикантите чужденци са или мигранти, или свободно преминаващи. Има грузинци, украинци, молдовци, македонци, сърби, унгарци, французи. Цялата палитра от националности фигурират като извършители във при нас“, уточни Маркова.

След катастрофата с автобус с мигранти, която отне живота на двама служители на реда, полицията обяви война на трафикантите. 229 души нелегални мигранти са задържани само за 4 дни от полицията. 

Прокуратурата ще се опита да изясни връзките на тримата подсъдими сирийци, които предизвикаха жестоката катастрофа в Бургас, при която загинаха двама доблестни полицаи, с хора извън страната или в България, каза пред Нова телевизия Мария Маркова.

Дамата, която е ръководител на Районната прокуратура в Бургас, уточни, че това са тези, с които задържаните след смъртта на Йордан Илиев и Атанас Градев са общували и са им изпращали средства. Те са им обещавали пари за изпълнението на поставената задача, поясни тя.

„Ролята на всеки един от тях е установена с първоначалните следствени действия, за които са им предявени обвинения. Оттук нататък дали ще има привлечени други лица към наказателна отговорност предстои да бъде установено”, допълни прокурорът. 

Все още не е изяснена възрастта на Омар, който е шофирал автобуса, но е в процес на установяване, тъй като сега имаме само данните, представени от характеристичната справка от приемния център в Харманли, добави тя. 

„Днес чрез МВнР ще бъде осъществена връзка с посолството на Сирия, за да бъдат изискани официалните му документи, ако има такива в държавата. Ако не бъдат намерени подобни сведения, ще бъдат предприети действия по установяване на възрастта чрез назначаване на съответните съдебни експертизи, необходими за фактите и обстоятелствата относно годината му на раждане”, обясни Маркова.

Към момента тя посочи, че няма данни тримата задържани сирийци да са участвали в предишни нелегални превозвания на бежанци. „Това не е невъзможно, предвид, че Ахмад е бил от по-дълъг период в страната. Възможно е фирмата, за която твърди, че му е легален бизнес, да е просто привидна”, каза още ръководителят на Районната прокуратура в Бургас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук