Откриха токсични отпадъци по време на проверките край Пловдив, съобщава Trafficnews.bg. Както БЛИЦ писа момента тече акция на пловдивската полиция, Районна прокуратура и РИОСВ. Проверяват се сигнали за заровени големи количества опасни отпадъци на четири адреса.

Според първоначалната информация сред отпадъците има и олово, а адресите са свързани с бизнесмена Пламен Бобоков.

Една от проверките се извършва в момента в района на Околовръстния път на Пловдив, в отсечката между отбивките са Прослав и Първенец.

По информация на нова телевизия там върху частни ниви на три купчини са изсипани над 200 тона шлака. Веществото с кафеникав цвят е остатъчно от производството на акумулатори и, според експертите, е опасно. Не е ясно кога тази шлака е изсипана на мястото.

Срещу бензиностанция ХИП Газ при извършване на изкопни дейности са открити 3 купчини червена шлака. От купчините са взети проби от компетентните органи, за уточняване на състава им.

Проверка има и на Голямоконарско шосе, в близост до завод за матраци ТЕД. Към настоящия момент там продължават изкупните действия.

Според разследващи има данни, че адресите са свързани с братя Бобокови, но засега от прокуратурата се въздържат от коментар. „Има шлаки от производствена дейност, но в момента няма как да кажа, докато не излязат пробите.

Те ще покажат дали има замърсяване на почвите, евентуално и на водите. Има разлика между опасно и токсично. Според нас не е токсично”, коментира Станислав Данчев, началник отдел на РИОСВ-Велико Търново.    

Припомняме, че на 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми сабизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, Красимир Живков - бивш зам.- министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ.

Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.