Прокуратурата повдигна обвинение на бизнесмена Пламен Бобоков за незаконно притежание на археологически ценности. Той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК.

Оказа се, че бизнесменът е научил за привличането си към наказателна отговорност още преди 3 седмици. Явно той за пореден път се е опитал да се изкара жертва на правосъдието като пусне в обръщение измислицата, че депутатът Делян Пеевски иска да вземе бизнеса му.

По този повод дори жълтата  електронна страница на бившата говорителка на Костов - Стоянка Георгиева излезе с пасквила, че обвинението му идва само ден след "разкритията" му за Пеевски.

Самият бизнесмен даде угодническо интервю пред bTV - телевизията, през която говорят десетки обвиняеми, начело с хазартния бос Васил Божков. 

В същото време дори студентите по право знаят, че обвинение няма как да се повдигне само в рамките на 12 часа. Тоест времето, от което Бобоков гастролира при Светльо Иванов - Индиеца, преди обвинението му официално да стане факт за широката общественост. 

Ето и цялото съобщение на Прокуратурата:

Днес, 30.11.2020 г., Окръжна прокуратура – Русе предяви обвинение на Пл. Б. по досъдебно производство за противозаконно държане на археологически обекти.

По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пл.Б. в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.

На 09.11.2020 г. Пл. Б. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“.

По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.На 10.11.2020 г. Пл. Б. е бил редовно призован да се яви на 23.11.2020 г. за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30.11.2020 г. 

Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе.

За престъплението, за което Пл.Б. е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.