Специализирана операция на ГДБОП под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна с участието на представители на ТД на НАП и Комисията за регулиране на съобщенията се проведе във Варна. Това съобщават от пресслужбата на Апелативната прокуратура в града.

Действията са по образувано досъдебно производство по член 172а, ал. 1 и по член 255 от НК, които ангажират наказателната отговорност на всеки, който разпространява, излъчва или предава чужд обект на авторско или сродно негово право, и укрива данъци.

По проверка на сигнал за излъчване на телевизионни програми без разрешение на правоносителите са извършени претърсвания и изземвания на два адреса, ползвани от трите дружества. Иззети са компютърноинформационни данни и документи.

Установено, че декларираните абонати на тези дружества е по-малък от реалния им брой с цел избягване на установяването и плащането на данъчни задължения.

Установени са и адреси, на които клиентите на услугата, предлагана незаконно от тези дружества, плащали за разпространяваните няколко десетки телевизионни програми.

Действията по разследването продължават.