"Г-н Божков е може би един от най-опасните българи в историята след 89-а година", заяви пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира още, че екстрадицията на Божков зависи изцяло от Обединените арабски емирства, а прокуратурата изготвя документите, които трябва да изпрати на властите там.

"ОАЕ много бързо реагираха, за което им благодаря. Аз съм сигурен, че тази държава ще екстрадира обвиняемия Божков", категоричен е Гешев.

Той нарече фалшива новина информацията, че предмети от колекцията на Божков се изнасят в чували. А в негова защита от фондация "Тракия" говорели хора, които е трябвало да пазят тези ценности в годините назад.

Бивши ръководители в ГДБОП точно на отдела, точно който се занимава с трафик и престъпления, свързани с културно-исторически ценности. Това много ясно обяснява защо тези хора излизат да говорят и какво защитават - включително и този човек.

Тези съкровища, така да ги кажем, са изкопани и откраднати от българската земя. Имаме данни, че те са закупени, не малка част от тях, от иманяри. Изнесени са нелегално от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция. Имаме данни, които проверяваме също, че част от тази колекция има незаконен произход", разкри главният прокурор.

Той е категоричен, че след като експертите си свършат работа и опишат всеки един експонат, ще бъдат иззети само тези, чийто произход е съмнителен.

"Ако се установи, че са законно притежавани има определен ред да бъдат върнати на г-н Божков", обеща Гешев.

Главният прокурор коментира и обръщението на държавния глава, като подчерта, че в него прокуратурата не е засегната.

"Главният прокурор няма лични врагове. Прокуратурата няма лични врагове. Единствената война, която води прокуратурата и която сме обявили, е войната с престъпността. Войната с хората, които нарушават закона. Войната с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира", завърши Гешев.

В момента главният прокурор е в Брюксел, където има срещи с европейските институции за отпадането на Механизма за наблюдение.