Полицаят, който бе заловен тази сутрин на магистрала "Тракия" е на 23 години и от три години работи в полицията. Той е от Перник. 

Тази сутрин около 8:30 в посока София, край село Бенковски, е бил спрян бус. Шофьорът му бил в полицейска униформа. Когато служители на пловдивската полиция го попитали какво превозва, той не е казал истината, но се е легитимирал със служебна карта, разчитайки, че така ще осуети проверката. 

Това съобщиха на брифинг в Пловдив районният прокурор Чавдар Грошев и заместникът му Атанас Илиев.

В буса са били открити 31 мигранти - мъже в добро здравословно състояние, между 20 и 30 години. Ченгето, което е от столичното СДВР не е оказало съпротива. Направил е самопризнания и е казал, че и друг път е превозвал бежанци. Споменал е за няколко случая и е добавил, че изплаща кредит и е имал нужда от пари. 

Мигрантите са били натоварени от бургаско село. Трябвало е да бъдат оставени до Сърбия и оттам вероятно да бъдат превозени с друг автомобил. Трафикантът е заявил, че съжалява за стореното. Той е бил в болничен и е трябвало да отиде на работа на 6 януари.

"Това, което е сторил полицаят, е възмутително и с висока степен на обществена опасност, още повече, че имаме загинали полицаи", каза прокурор Грошев. 

Трафикантът е получил около 4 хиляди лири или в български левове - около 400 лв от всеки един от превозваните мигранти. Седем часа преди тази случка отново на магистралата и отново в същия район е бил спрян бус с 25 афганистански мъже над 16 години. Разследването е установило, че са били натоварени от същото бургаско село, движели са се по същия маршрут и е трябвало да бъдат закарани отново до Сърбия.

Трафикантът е разпитан и също е направил самопризнания. Казал е, че преди две седмици се е запознал с двама турски граждани, които му предложили да превозва бежанци срещу заплащане. Провели са среща и се е разбрало, че вчера ще се осъществи първата такава операция. Афганистанците са били в бус, нает от фирма на друго лице. На него са му платени 4800 лв. Той е на 35 години от Харманли и не е осъждан.

"Няма значение дали е прокурор, полицай или друг гражданин - всички са равни пред закона" , заяви още прокурор Грошев. 

Вероятно бизнесът е доходоносен, защото в последната година се наблюдава завишен трафик на бежанци, включително и в подбалканския път под Карлово", казаха на брифинга. 

В момента се проверява има ли връзка между двата случая и имало ли е придружаващи ги пилотни коли и други замесени лица. Предстои да се повдигне обвинение на трафикантите и да се поиска постоянното им задържане под стража. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук