Учителката от Горна Оряховица, която уби бебето си, е пусната на свобода. Тя е оставена да се грижи за трите си големи момчета след доклад на социалните служби. 34-годишната Венелина Петкова е обвинена в убийство и е с мярка за неотклонение „подписка“. Жената е изписана от болница дни след зловещата драма. Все още по случая се чакали назначените няколко експертизи, които да докажат със сигурност механизма на злодеянието, извършено от нея. Младата преподавателка в училището във Виноград нямала адвокат заради безпаричие, макар да се е консултирала с известна търновска кантора, пише "Борба".

Според социалните служители Венелина не била опасна за трите си деца и можела да се грижи за тях. Заради това момчетата не са били отнети от семейството като евентуална временна мярка за закрила. Все още пред разследващите съпругът на жената Христо твърдял, че не е знаел за нейната бременност. Учителката от Горна Оряховица прикривала четвъртата си бременност и до последно била на работа във Виноград.

В средата на октомври тя родила здраво момченце в парк в Горна Оряховица, след което то било открито удушено в багажника на семейната кола. Венелина Петкова бе открита около 18 часа същия ден с обилен кръвоизлив на пейка от минувачи, които извикали линейка. В болницата в Горна Оряховица се установило, че жената току-що е родила, била е в деветия месец и бебето е било доносено. После тя разказала, че сама отишла да ражда в парка, но при дърпането на плода, без да иска го удушила, което бе опровергано от властите.