Ченгета от Русе пресякоха мощтна мрежа за незаконна търговия по интернет с фалшиви стоки от световни марки Щети за над 420 хиляди лева са предотвратили криминалистите, след като заловили престъпниците.
Сигналът за престъпната схема е подаден от “АРСИС КОНСУЛТИНГ” – юридически представител за България на Adidas AG, Adidas International B.V., Nike International Ltd и Louis Vuitton Malletier S.A. Фирмата е алармирала за неправомерно предлагане в сайт без разрешение на правоносителите на стоки, носещи запазените търговски марки Adidas, Nike и Louis Vuitton. Криминалистите веднага проверили ИП-то на сървера, като разбрали кой подържа сайта. Като отворили адреса maratonkibg.com, те забелязали, че са разпространявани около 100 модела маратонки, носещи запазени търговски марки. Мнимият търговец се представял пред клиентите в мрежата за Атанас и оставял мобилен телефон с предплатена карта за връзка.
В хода на разследването полицаите са извършили контролна покупка както на маратонки от оригиналната марка, така и от доставчика в интернет, за да бъде направено сравнение. След оглед на двата артикула експертите са категорични, че продаваното в интернет е фалшификат. При претърсването на жилищни помещения и складове, свързани с он-лайн търговията, са иззети 1263 спортни артикула, които по данни на експерти възлизат на повече от 420 хиляди лева. Установени са лицата и фирмите на територията на гр. Русе, извършвали търговска дейност чрез сайта със стоки, носещи посочените в сигнала запазени търговски марки. Образувано е дознание. /БЛИЦ