Престъпна група за убийства, кражби и грабежи е разбита от служителите на реда. 11-имата й членове пък ще търкат наровете в затвора, съобщиха от прокуратурата.

Ръководителите на групата са получили присъди съответно 6 и 7 години „лишаване от свобода“. Бандата е действала от началото на 2006 година до края на юли 2013-а и била въоръжена с дълго автоматично оръжие.

Единият от тях е признат за виновен и за това, че до 16 януари 2011 година е държал в дома си в София два калашника от незавършен производствен цикъл и множество боеприпаси - 60 патрона, предназначени за стрелба с „АК-47“ и неговите модификации; 65 патрона, предназначени за стрелба с пистолети кал. 9 мм и картечни пистолети кал. 9 мм; 46 бр. патрони кал. 9 мм, предназначени за стрелба с пистолети „Макаров“ и „Стечкин“ и др.; 42 бр. патрони кал. 9 мм, предназначени за стрелба с пистолети кал. 9 мм, без да има за това надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Присъдата му е с първоначален строг режим.

Вторият ръководител на бандата пък ще лежи общо 17 години в зандана при първоначален строг режим. Ще трябва да плати и глоба от 5000 лева.

Други шестима от обвиняемите са осъдени на по 3 години затвор, като единият има и друга присъда от 2 години „лишаване от свобода, а на друг наказанието е отложено с изпитателен срок от 5 години.

Деветият от групата е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години, което да изтърпи при първоначален строг режим. Задари други провинения той трябва да лежи общо 6 години в зандана

4 години затвор пък отреди Софийския градски съд за десетия член на престъпната банда.

Последният обвиняем получи присъда 15 години зад решетките. Той е признат за виновен за въоръжен грабеж, извършен по поръчка на тарторите. На 5 април 2012 година той откраднал от банков клон сумата от 215 000 лева, заедно с неизвестно досега лице. За целта заплашили касиера с оръжие. Общото наказание обаче ще му е 17 години и шест месеца при първоначален строг режим.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук