Печатница за фалшиви документи за самоличност, дипломи и шофьорски книжки бе разкрита от служители на сектор “Противодействие на организираната и тежката престъпност” и РУ на МВР-Крумовград. Операцията е съгласувана с районната прокуратура в Крумовград.
Баща и син от село Качулка – А.М. /46/ и Й.А. /19/, са задържани в полицията. Извършени са претърсвания в дома на задържаните и в автомобил. Открити са компютърна конфигурация – лаптоп, два принтера, скенер, устройство за ламиниране, образци на лични карти, паспорти, шофьорски книжки, фолио за ламиниране, печати. Предстои да бъде извършен оглед на веществените доказателства и да се установи точният брой на иззетите различни видове документи.
Тепърва антимафиотите ще установяват времето на действие на печатницата и механизма за набиране на клиенти. Образувано е дознание по чл. 308, ал.2 от Наказателния кодекс за съставяне на неистински официални документи, сред които такива за самоличност, за завършено образование, за придобита квалификация за управление на моторни превозни средства. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 8 години.
46-годишният А.М. веднъж вече е бил задържан за същото деяние, поясняват от полицията. Преди 8 години срещу него се е водело предварително производство за изготвяне на фалшиви паспорти, но то все още не е приключило, тъй като част от свидетелите са напуснали страната и са обявени за издирване. /БЛИЦ