Полицаи от Областна дирекция на МВР – Плевен разкриха жестоко убийство, извършено през 1998 година. Извършителят е в следствения арест.
В нощта на 18 срещу 19 октомври 1998 година в село Гиген, община Гулянци, е намерен на улица в безпомощно състояние 34-годишен местен жител. Той е откаран за лечение в УМБАЛ - Плевен, където на 19 октомври 1998 година е починал. Смъртта е настъпила вследствие на черепно мозъчна травма, причинена от удар с твърд предмет в областта на дясното слепоочие. Трупът е приведен за аутопсия в Катедра «Събедна медицина» - Плевен. По случая е образувано следствено дело по описа на Окръжна следствена служба – Плевен. Незабавно е предприето издирване на територията на цялата област. Извършени са многократни огледи на местопроизшествието. В полицейските действия са включени служители от полицията в Гулянци и криминалистите от Областната дирекция в Плевен. След продължило дълго разследване и упорита оперативно-издирвателна работа на криминалните служби от София и Плевен, престъплението е разкрито. Активно се включили и служителите от Института по психология на МВР – София.
Установено е местонахождението на извършителката – 41-годишна, живееща в с. Добролево, община Борован, обл. Враца и съучастникът й – 55-годишен от село Гиген. Към момента на извършване на престъплението жената е живяла на съпружески начала в село Гиген с 55-годишния. В нощта на убийството двамата правят опит да откраднат акумулатор от автомобила на съселянина си, паркиран на улицата пред дома му, но собственикът ги вижда и прави опит да предотврати кражбата. При последвалата борба с тях той е ударен с твърд предмет в областта на главата. После нападателите напуснали местопроизшествието. По времето на извършване на жестокото престъпление мъжът бил на свобода и се издържал предимно с кражби. Няколко седмици след убийството той е задържан, заедно с други крадци, за извършени от тях минали престъпления. Приведен е в следствения арест и в последствие е осъден на 16 години лишаване от свобода. През изминалите години и до месец юни 2008 година е бил в Плевенския затвор. В престъпната си кариера той има осем присъди за кражби по чл. 195 и 196. Веднъж е осъждан за бягство от затвора по чл. 297, веднъж - за банкови измами по чл. 252 и веднъж - за грабеж, с телесна повреда по чл. 199.
След убийството през 1998 година жената се върнала в родното си село Бутан, а в последствие се омъжила в село Добролево, Врачанска област. Полицейска проверка установила, че тя е криминално проявена и осъждана за кражба и вещно укривателство.
За случилото се 55-годишният е направил пълни самопризнания и е разпитан пред съдия от Окръжен съд - Плевен в качеството му на свидетел. На 13 ноември 2008 г. жената е привлечена в качеството на обвиняем за извършеното убийство. Задържана е с постоянна мярка "задържане под стража" и е приведена в Следствения арест - Плевен.
Документирането на престъпната им дейност продължава. Материалите са докладвани в прокуратурата. /БЛИЦ