Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем З.Д., на 32 г,. за това, че на 30.09.2009 г., в Пловдив, като извършител, в съучастие с Г.Б., на 32 г., /който впоследствие е починал при пътнотранспортно произшествие/, като подбудител, е отнел дамска чанта, съдържаща документи, портфейл, ключове и пари, от 56-годишната В.Б. Грабежът е придружен със средна телесна повреда на жената, която малко по-късно е починала.
 
Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив са били извършени процесуално-следствени действия, като в разкриване на тежкото престъпление  са участвали служители от Главна дирекция „Полиция“ – отдел „Тежки престъпления“, гр. София  и от отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.
 
По делото е установено, че на 30 септември 2009 г., в Пловдив, В.Б. се прибирала в жилищната кооперация, където живеела. На стълбището след входната врата, тя била нападната от непознат  мъж, който дръпнал дамската й чанта и побягнал. Жертвата се опитала да задържи вещите си, поради това била влачена от нападателя, а когато се развикала за помощ, той й нанесъл пет прободно-порезни рани с нож в областта на корема и предмишницата. Съседи повикали „Спешна помощ“, като въпреки лекарската намеса жената е починала на 8 октомври 2009 г.
 
Първоначално извършителят на престъплението не е бил открит. През 2018 г.  делото е било възобновено с оглед необходимост от извършване на допълнителни действия по разследването, като на 22.05.2019 г. за горепосоченото престъпление като обвиняем е привлечен З.Д.,на 32 г.
 
Обвиняемият З.Д. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои  Окръжна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. За престъплението, по което е обвинен З.Д., законът предвижда наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ