Разрешиха свиждане на петимата благоевградски полицаи по великденските празници. Близките им се срещнали с тях дни, след като бяха арестувани заради влязла в сила 7-годишна присъда по делото "Чората". Това съобщава struma.com.

Всички са в едно отделение в затвора в Бобовдол.

"Държат се", казват техни близки, ходили на свиждане, но не могат да се примирят обаче, че невинни лежат редом до закоравели престъпници. Все още не могат да излязат от шока и особено тревожен и подтиснат е Иво Иванов. 

Здравословни проблеми на член на семейството пък затормозяват Янко Граховски, който имал сериозна лична драма. Ужасени са роднините на полицаите от случилото се, бащата на Иво Иванов, ексшефът на КАТ Благоевград се поболял от мъка. Иво до последния ден беше на работа в ОД на МВР в Благоевград. 

Продължават вълненията на благоевградчани и хора от страната около присъдите на петимата, обвинени в побой, довел до смъртта на Ангел Димитров-Чората през 2005 година.

14 години по-късно момчетата бяха осъдени и хвърлени в затвора експресно, без да успеят да осъзнаят какво им се случва. Те бяха прибрани от домовете им след работно време, в края на миналата седмица. За часове в затвора в Бобовдол бяха закарани Иво Иванов, Георги Калинков и Борис Механджйски, ден по късно към тях се присъедини и шефът на РЗБОП тогава Мирослав Писов.

В сряда от Германия се върна Янко Граховски, който от летището бе вкаран директно в затвора, след като бе посрещнат от децата му, запечатали мига в покъртителна снимка. 

Страшно е това, което сполетя измъчените от 14 -годишната съдебна сага бивши полицаи. Във времето, докато вървяха делата им родителите на някой от тях се поболяха тежко, други издъхнаха без да дочакат развоя на делото, децата им пораснаха, но животът им бе изпълнен с напрежение.

В Благоевград продължава апелът за протест на 7 май пред съдебната палата и полицията в града, за да се изрази общественото недоволство от постановената присъда. 

В същото време от другата страна на процеса, семейството на загиналия Ангел Димитров -Чората и неговият син пък задават въпроси, на които отговорите са трудни. "Кой уби баща ми, извънземните ли?", попита преди дни синът на загиналия Ангел, Райчо, който до броени дни ще бъде абитуриент, а осиротя докато бе на 4 години. Не е малка и драмата на семейството на Чората, които твърдят, че са успели да дочакат възмездие за загубата на Ангел.

6 фамилии страдат жестоко след фаталната нощ на операция "Респект", разпредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, при която след задържане на улицата издъхна Ангел Чората. Присъдите разтърсиха и редовите полицаи в системата на МВР, които сякаш онемяха, уплашени от развоя на делото.

"Как ще вършим работата си, силно се съпричастни към осъдените си колеги", казват полицаи, които ще се включат в организирания протест.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!