"Вчера след като прокурата обяви, че Симеон Дянков също ще бъде обвиняем, той самия се е появил към 16:00 следобед и е съдействал, за да му бъде връчен документ за призоваване като обвиняем. Той ще бъде съден за превишаване на власт и неизпълнение на служебните си задължения. Има едни близо 20 милиона, които е трябвало да отидат в държавния фонд за осигуряване на пенсиите, но не са стигнали до там. Това категорично не са политически, а икономически обвинения", обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова в студиото на "Тази сутрин" по bTV.


Арнаудова обясни, че престъпленията на Трайчо Трайков са били извършени когато е бил министър и нямат нищо общо с личността му. От прокуратурата не знаели, че той е бил заплашван докато е бил кандидат-президент и смятат, че най-вероятно го казва, за да се защити по някакъв начин.
 
"По този сигнал за нередности се работи от средата на 2014 година, няма логика да го заплашват все едно е нещо ново. Тогава данните са били достатъчни, за да се повдигне обвинение за безстопанственост. Тогава прокуратурата нямаше достатъчно доказателства, затова изчакахме миналата година", добави говорителката на Цацаров.

Тя увери, че разследването продължава и има още предполагаеми обвиняеми лица, които ще бъдат обявени, след като се намерят достатъчно доказателства за вината им.

"Напълно естествено е Трайчо Трайков да отрича такава и да се защитава. Това е естествена реакция", каза в заключение тя.