На 7 март в дома на Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, в Испания бяха открити издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви. Вчера Софийска районна прокуратура е издала Европейска заповед за арест на лицето срещу което преди това имаше повдигнато обвинение за укривателство. Това каза на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, като по този начин потвърди ексклузивната новина на БЛИЦ за ареста на Жоро Шопа.
 
Днес в 10:45 часа Георги Семерджиев е бил установен от испанските власти. Той е задържан при полицейска операция и проверка в Барселона. В момента лицето е в ареста, обясни Арнаудова. Всичко се е реализирало по европейската заповед за арест, каза тя. Сега българските власти имат 5 дневен срок, за да преведат на испански език европейската заповед за арест, обясни говорителят на главния прокурор.

Извънредно в БЛИЦ! Арестуваха пак в Барселона Жоро Шопа, който скри Арабаджиеви!

По думите й още вчера тя е изпратена в Испания и предстои да бъде предадена на компетентен орган. Софийска районна прокуратура е започнала разследване срещу лицето и заради това, че е помогнал на Арабаджиеви да избегнат наказателно производство. До този момент доказателствата са сигурни, каза Арнаудова.
 


 
Във връзка с текущата акция на „Икономическа полиция“ в община Стрелча, тя обясни, че се работи по сигнал, който е получен вчера от бивш служител на общината, че в началото на август 2016 г. кметът е събрал служител, на които е казал, че ще получат молба за назначаване и напускане, която трябва да подпишат. И двата документа са без дата, както и молбите за напускане, каза Арнаудова. „Има разследване за т.нар. престъпление принуда и злоупотреба с власт. Към този час има претърсвания. Търсим 17-те заявления, подписани под натиск на кмета.
 
Снемат се обяснения, разпитват се хора. Към този момент са разпитани 10 човека, обясни на бригинга говорителят на главния прокурор. По думите на Арнаудова разпитаните са потвърдили, че в през 2016 г. са заплашени от кмета и са подали молби за напускане без дата. Ако се докаже престъплението го заплашват до 6 години лишаване от свобода, каза Арнаудова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!