„Съжалявам, съжалявам. Лошо нещо…“ – това каза пред съда 23-годишният Алекси Росенов, обвиняем за изнасилването на възрастна жена във варненското село Синдел. Въпреки разкаянието му съдия-докладчик от Районен съд – Варна се произнесе, че той трябва да продължи да пребивава в следствения арест.

Алекси бе установен като извършител и уличен в изключително гнусното престъпление часове след като се гаври със 73-годишната жена в Синдел. Младият мъж дебнел жертвата си зад трафопост докато тя разхождала кучето си. В момента, в който влязла в двора на къщата си и тръгнала да си отваря входната врата, прескочил оградата и й налетял.

Съборил я на земята, започнал да я удря с камък, опитвал да я сплаши и с нож. Въпреки възрастта си, жената оказала яростна съпротива и успяла да отстрани ножа. Извергът обаче надделял и продължил с нечовешката гавра.

Тя траяла около половин час. За щастие преминал влак и жената се развикала, че сина й е в него и всеки момент ще пристигне. Насилникът се стреснал и побягнал.

Установените физически наранявания не са тежки, но психическата травма за жертвата и нейните близки, е трудно описуема.

Именно тежестта на извършеното деяние, включително в морален аспект, бе сред мотивите на съда да бъде уважено искането на прокуратурата за налагане на най-тежката процесуална мярка „задържане под стража“.

Защитата пледира за „домашен арест“ предвид факта, че извършителят няма криминални регистрации до момента, има постоянен адрес и с твърдението, че той няма да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът отчете факта, че Алекси злоупотребява с алкохол и не се знае, ако е под домашен арест, какво би решил да направи. Също така съдът взе под внимание това, че деянието се характеризира с висока обществена опасност.

Защитата на Алекси Росенов ще обжалва наложения постоянен арест през Окръжен съд – Варна.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ    

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук