Жестокото показно убийство на 31 януари на Мартин Божанов-Нотариуса в столичния квартал "Горна баня“ потресе цяла България. По-късно стана ясно, че той е бил екзекутиран по шокиращ начин - прострелян в главата с огнестрелно оръжие.  Според МВР лихварят е разстрелян с два или три куршума в главата.  

Божанов всъщност не е истински нотариус. Приживе за себе си казва, че е консултант. Известен е не само на полицията, но оказва се и на магистрати и политици у нас.

След смъртта му стана ясно, че жена му е работила в ГДБОП. Назначена е през май 2021 г. след конкурс. Тогава директор на ГДБОП е настоящият вътрешен министър Калин Стоянов.

По негово предложение, само три месеца по-късно, е отстранена след като ѝ е отказан достъп до класифицирана информация. Жената обаче обжалва и съдът я връща на работа, но вече като стажант. Все още няма конкретен заподозрян или задържан. 

След убийството са обискирани над 20 адреса в София и околностите. Разследващите търсеха документи, които свързват жертвата с много имотни измами у нас. Ще се проверява как, кога и с какви пари са придобити жилищата.

Депутатите създадоха временна комисия за дейността на ОПГ-то около Нотариуса, шефът й е...

Около убийството се заплита и още една мистерия. На камери е запечатано самото престъпление, но жената до Нотариуса подава сигнал за станалото 50-55 минути по-късно. Не е ясно защо се е забавила толкова.  От години името на Божанов се свързва с имотни измами. Но обвинение така и не му е повдигано. 

В крайна сметка народните представители решиха да създадат Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Това стана с гласовете на 191 депутати. Тя ще бъде оглавена от Никола Минчев от ПП-ДБ.

Във връзка с това жестоко показно убийство, БЛИЦ попита своите читатели защо е ликвидиран Мартин Божанов. Зададохме въпроса: „Защо разстреляха Нотариуса“.

Мнозинството от отговорилите – 46.23%, смятат, че убитият Мартин Божанов е знаел тайни на важни клечки. 39.68% от тях не се интересуват от случая и според тях такива хора заслужават такъв край. 

7,11% предполагат, че престъплението е класическа вендета и това е показно убийство. 6.24% от анкетираните споделят, че убитият е завлякъл с тлъсти суми не когото трябва.

Едва 0,74% от анкетираните мислят, че Нотаруса е държал много пари при себе си.

Участвайте в новата анкета ТУК, където питаме „Каква ще е съдбата на Денков след ротацията?“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук