Тази нощ в Карловско е било страшно. Заради обилния снеговалеж и ураганния вятър в село Розино е било прекъснато електрозахранването, научи БЛИЦ от свои източници.

60-те ареста в ромската махала са извършени на тъмно. Ченгетата са действали с фенери.

Целият наличен състав на карловската полиция, 30 души на Специалните полицейски сили и два буса с жандармерия са окупирали селото след заповед, издадена от шефа на областната полиция старши комисар Йордан Рогачев.

Когато ченгета са се връщали от Розино към управлението в Карлово, между селата Иганово и Анево са били блокирани от паднали от снега и бурята дървета на пътя. Наложило се е пожарникари през нощта да режат дърветата и да освободят пътя. На преспи и ураганен вятър също са попаднали в съседните села униформените. Нямало е никаква видимост.

В Районното управление в Карлово до 2 часа през нощта също не е имало ток. Целият наличен състав не е мигнал цяла нощ, и в момента работата продължава. 

Както БЛИЦ съобщи, 60 души са били арестувани, 33 от тях са от криминалния контингент. Освен закопчаните по Закона за българските лични документи и по Закона за горите, има арестувани и за 3 броя незаконно притежавано огнестрелно оръжие. Започнато е бързо производство за унищожаване и повреждане на стъклопакети на жилищна сграда в селото.Престъплението е  извършено от непълнолетно лице. В хода на операцията са иззети  300 къса саморъчно направени цигари и 700 грава нарязан тютюн, открит в дома на 41 годишна жена от Розино. 

Станалото тази нощ е безпрецедентно, историята не помни такава мащабна акция в региона. Отново са се скарали хора от рода на известната с агресията си фамилия Сребреви и другият боен род Ескендеровите.

Екшънът започнал, когато снощи трима души от единия род се прибирали от гостуване. На пътя няколко мъже от другия род започнали да ги обиждат и да ги заплашват с изселване. Последвала размяна на псувни, хвърчели камъни и дървета. Бил счупен прозорец на къщата на мъж, който нямал нищо общо с войната между двата клана. 

Сред арестуваните са Ангел Сребров, Иван Сребров, Салко Сребров. Те са от хората на Иван Сребров-Чичото и племеникът му Николай Сребров.

Двамата от години излежават 19 и 20-годишни присъди в затвора за зверското убийство на карловския бизнесмен Георги Рогачев. Жертвата е брат на известния в миналото бос от ъндърграунда на региона Кольо Рогачев.

Когато през 2014 година цигани от рода Среброви нападнаха и биха до смърт бизнесмена на собствената му бензиностанция в Розино, а месеци по-късно той издъхна, без ада дойде в съзнание, в региона на Подбалкана стана страшно. Рокери от цялата страна искаха да нахлуят в махалата и да извършат погром.

Полицията едва укроти Кольо Рогача да не тръгва на лична вендета. В резултат Чичото и племеника му бяха осъдени, но роднините на жертвата смятат, че е трябвало да има още много хора с присъди. При нападението над Големия Рогач тълпата, която го е нападнала, се е състояла от над 50-60 души. 

Днес, години след зверството, Сребровите не спират да водят войни и да всяват постоянно напреожение в селото. 

Сред другите ареистувани снощи са Стефан Пиронков, Исус Йорданов и Радка Йорданова. Те са от рода на Ескендеровите. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАТЙЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!