През 1995 година едно убийство разтърси Варна. И не само заради смъртта на една млада и красива жена, но и заради наградата, която съпругът й даваше за разкриване на убиеца – колосалните за това време 1 милион долара. Криминалистите обаче бързо установиха, че килърът е самият той.

Преди три години Владимир /Влади/ Ковачев почина на 69-годишна възраст, но историята му е достойна за многосериен филм. С жена си Анелия се запознава във Варна и веднага предлага брак на красавицата от Силистра. По-късно ще признае, че тя е любовта на живота му. Ражда им се дъщеря – Николета и поне отстрани изглежда, че всичко е наред.

Владимир Ковачев

През 1995 г. той държи 5 валутни бюра, заложна къща, АГ кабинет, магазин за рибни деликатеси. Притежава 6 апартамента, 3 вилни места, кара сребрист “Линкълн”.

Идилията приключва на 11 март същата година, около 14,50 часа, когато бизнесменът нахлува гол до кръста в спешния център в града, носейки на ръце 26-годишната си съпруга Анелия, и крещи някой да помогне. “Когато се прибрах вкъщи, я намерих доста умърлушена. Качих я в колата да я заведа в болницата. Там я умориха”, казва той пред първите полицаи.

Всъщност, лекарите не успяват да спасят жената, защото, когато е заведена при тях, тя вече е мъртва.

Циркът, който Влади разиграва пред медиите, е достоен за Холивуд, пише Флагман.бг. Той е бесен, иска отмъщение, плаче и се кълне, че ще намери килъра. Дори предлага на криминалистите неговите мутри също да се включат в разследването.

Сарафът бързо забравя какво е говорил пред полицаите и пробутва нови версии – че конкуренти в чейндж бизнеса са посегнали на семейството му, за да го накарат да се оттегли, че клошар се опитал да ограби съпругата му, но тя не му дала пари и той я пребил.

За информация, която да доведе до залавянето на килъра, Ковачев обещава немислимите за онова време 1 милион долара.

Той още не знае, че по време на огледа криминалистите са се натъкнали на улики, които недвусмислено показват, че зад смъртта на жена му стои самият той. И не само защото преиграва в ролята си на опечален съпруг.

Аутопсията установява, че на челото на жертвата се е отпечатал масивният му златен пръстен с 16 камъка. Именно този удар счупва черепа на жената и се оказва фатален за нея.

По-късно Ковачев ще признае, че силно е ревнувал красавицата. Мотивът за бруталното престъпление обаче е съвсев тривиален - когато на 11 март се прибрал вкъщи, мидял, че Анелия е наводнила апартамента.

Разкриването на убийството влиза в учебниците по криминалистика. Варненският окръжен съд го осъжда на 17 г. затвор, Апелативният съд в Бургас намалява присъдата на 15 г.

Според психолозите Ковачев наистина е обичал жена си и е бил силно привързан към нея, но не можел да потиска гнева си. В затвора работи в библиотеката, издава две стихосбирки, чете произведенията си пред съкилийниците си. Заради доброто му поведение е пуснат предсрочно, като остава зад решетките само 7,5 години.

Трагедията, разиграла се в дома на семейство Ковачеви през 1995 г. не е първото жестоко престъпление на Влади Ковачев. Затворническият си стаж бъдещият сараф започва още през 1977 г., когато е осъден на 5 години затвор за серия от изнасилвания

За по-малко от два месеца повече от 30 студентки подават жалби в полицията, че с тях са се гаврили неизвестни мъже. Някои от момичетата били упоявани, ако оказвали силна съпротива, повечето били пребивани преди и по време на изнасилванията. Само една от студентките обаче се престрашава да даде описание на Влади и приятелите му, които заплашвали жертвите си със смърт, ако проговорят.

Процесът срещу насилниците става известен като „Черна котка“, защото на вратата на стаичката, в която са били извършвани гаврите, е имало календар с нарисувана черна котка, на който жертвите са били принуждавани да се подписват под фразата: „Днес правих секс с Влади“

Ковачев и аверите му са задържани, след като студентките посочват къде се намира таванът и криминалистите поставят там засада. По време на делото Влади се държи грубо, не признава вината си и твърди, че девойките заслужават това, което им се е случило. Психолозите още тогава твърдят, че той има маниакална психоза, което ще се докаже с годините. С цената на човешки живот.

В края на 80-те години, когато излиза на свобода, Ковачев става един от видните чейнчаджии на морската столица. Известно време живее в Прага, където се занимава с покупко-продажба на злато и автомобили.

Стария занаят – лихварството – Влади подхваща и след второто излизане на свобода. През ноември 2016 г. той отново е арестуван и го заплашват 10 г. затвор. Повече от 15 свидетели разказват пред полицията как били заплашвани и със сила карани да подписват запис на заповед, след като не могли да изплащат непосилната лихва, стигаща до 60%.

Влади е пуснат срещу 10 000 лв. гаранция. Той страда и от диабет и Паркинсон и това натежава в решението на съда.

Ковачев не влиза повече зад решетките, макар че същата година жалба срещу него подава новата му приятелка, с която живее на семейни начала и дори имат две деца. Сарафът често й посяга и тя си намира нов приятел, при когото се мести.

Влади не може да преглътне това и я заплашва с убийство. Жената знае какво се е случило с Анелия и веднага подава жалба в полицията. И тогава се случва нещо скандално – докато тя дава показания, в кабинета на разследващия полицай нахълтват шефката на Районната прокуратура Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова. Те прекъсват грубо разпита и изгонват от стаята дежурния прокурор и разследващия полицай. След това убеждават жената да оттегли жабата си.

Заради това недопустимо поведение срещу двете започва разследване от звеното „Антикорупция“. През 2017 Генова и Даскалова са освободени от постовете си.

Последните години от живота си той прекарва в апартамента си, който е на варненската улица „Любен Каравелов“. Влади е сладкодумен разказвач, а и животът му е пълен с приключения.

Той събира стари и нови познати пред блока на по чашка, където си спомня за бурните младини. За Анелия обаче не желае да говори с никого. Тя остава до края на дните му голямата му любов, от която сам се лиши.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук