Нови разкрития за специализанта-хирург, който се е опитвал да извършва гинекологични прегледи в ямболската държавна болница "Св. Панталеймон".

След телевизионен репортаж, прокуратурата се самосезира и работи по случая.

Впоследствие става ясно, че същият лекар преди години е задържан от ГДБОП за огромно притежание и разпространение на детско порно.

Проверка започнаха и Изпълнителната агенция “Медицински надзор”, Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването.

56-годишният д-р Артур Полшиков работи като хирург в държавната болница в Ямбол "Свети Панталеймон", той дава дежурства в хирургичното отделение на болницата и в Спешното отделение.

24-годишна жена от Ямбол, разказва, че хирургът Полшиков е искал да ѝ направи гинекологичен преглед.

„Преди няколко дни се наложи да посетя неотложното звено поради силни болки. Оттам бях препратена в спешното отделение. Там ме прие доктор Артур Полшиков. Сложи ми няколко инжекции.

От една от инжекциите, на мен всичко ми се замъгли. Дойде, прегледа ме с видеозон. Всичко каза, че е наред, за него това е бактерия. След като ме прегледа, ми предложи да ми направи гинекологичен преглед, за да може да установи откъде е дошла тази бактерия и каква е тази бактерия”, споделя пациентката пред bTV.

„Понеже е хирург, аз отказах да ми направи гинекологичен преглед. Искаше да ме настани в болницата, отказах. Сутринта се върнах обратно в спешното отделение, отново ме прие той.

Почна да ме прекарва през стаите. Отидохме в една стая, там имаше само една кушетка. Каза ми да легна, да си събуя гащите, за да ми направи прегледа. Отново отказах, пипаше ми корема. Гащите ми непрекъснато бяха ниско долу. Точните му думи бяха “ти легнеш кушетка, събуеш гащи, аз бръкна видя”. Това са думите на доктор Полишков.

Той настояваше да направи този преглед. За мен хирург няма право да прави такъв вид прегледи. Установи, че е бактерия, изписа ми антибиотици”, разказва жената.

След като си тръгва от Спешното отделение на МБАЛ "Свети Панталеймон" младата жена отива при специалист в частна болница, при което се оказва, че изобщо нито е било бактерия или каквото и да е, а бъбречна криза.

След случилото се пациентката решава да подаде сигнал до директора на болница "Св. Панталеймон".

„Обясниха ми, че просто не съм била разбрала неговите думи или съм ги разбрала всъщност неправилно”, казва жената. Тя сезира и други институции, но удря на камък.

“От Лекарския съюз ми казаха да напиша писмо, за да може да бъде евентуално разгледано”, посочва още пациентката.

„Персоналът беше там - сестри, санитари, но никой нищо няма да каже. Те мълчаха. Те нямат да застанат срещу лекар. Никой не иска да си изгуби хляба”, казва жената.

Пред официална камера д-р Полшиков отрича, че иска да прави гинекологични прегледи.

„Аз помагам. Не съм направил нищо лошо на никой”, казва д-р Артур Полшиков.

Според Мария Янева - адвокат по медицинско право, хирургът няма право да извършва такива.

“Гинекологичните прегледи се извършват при строго определени условия, в стерилни кабинети. Най-важното, което е, че те се извършват от лекар, който има такава специалност. Недопустимо е хирург да извършва гинекологични прегледи на пациенти.

Още повече говорим във време, в часовия диапазон на деня, в който има на разположение лекари с необходимата специалност. В случая това лечебно заведение има отделение по акушерство и гинекология”, посочва още тя.

Д-р Артур Полшиков е руски гражданин, завършил е медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация. Според източници е работил в няколко болници в различни градове в страната ни - Плевен, Враца, Павликени. Отстранен е.

През 2016 г. е назначен на работа като специализант в Хирургичното отделение в болницата в Добрич. През 2020 г. е задържан при акция на ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Службите засичат, че от IP-адрес от добричка болница се теглят и разпространяват файлове със сексуална експлоатация на деца – на видима възраст под 14 години.

„По време на процесуалните действия бяха задържани три компютърни системи с над 1 ТБ съдържание и разпространение на над 3 ТБ такива материали. На компютъра му бяха открити към близо 9000 файла клипове с насилие над деца - малолетни и непълнолетни, сексуално насилие над деца”, коментира Явор Колев, бивш ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП.

„За мен той най-вероятно има подобни прояви и преди, въпрос на разследване и доказване е. Твърде вероятно е, ако сега поотшумят, така да кажем нещата, той ще продължи да го прави. Педофилията не се лекува. Тя може да се контролира”, казва криминалният психолог Тодор Тодоров.