Арестуваният за връзки с кримиконтингента и протекции над лице, извършило престъпления, служител на Второ ПУ на МВР, не можа да умилостиви съда Арестуваният за връзки с кримиконтингента, благоевградски полицай, Петър Китанов остава зад решетките, искането на адвокатите му за излизане от ареста не бяха уважени от съда, независимо от воплите на арестанта, че диабетът му пречи да остане зад решетките. Експертът, съдебният лекар д-р Яни Златин, бе категоричен, че заболяването е масово и при редовен прием на лекарства няма пречки Китанов да остане зад решетките, пише struma.com.

Адвокатът на полицая Г. Качорев обясни, че клиентът му не се чувства добре, че е викан екип на Спешен център, заради високото му кръвно и кръвна захар и, че има болно дете, което трябва да се лекува в чужбина и ще бъде придружавано от майка си, а другото ще остане тук и няма кой да се грижи за него. Не са намерени данни, които да уличават Китанов във връзка с лицето Мария Костуркова, заради протекциите, над която Китанов влезе в килиите. По повод обвиненията в контрабанда, адвокатът бе категоричен, че всеки има право да си купи няколко кутии цигари от Македония, тъй като са по евтини. На финала на днешното заседание, което започна в 14 часа, бе дадена думата и на Китанов, който заяви: Арестът не ми влияе добре на здравето, моля съда да промени мярката ми в по-лека, защото здравословното ми състояние ще се влоши още повече" След 10 минутно заседание съдът реши, че няма пречки Китанов да остане зад решетките. Отпред да чуят решението бяха дошли близки на арестанта.

Полицейският инспектор Китанов бе задържан при акция на Вътрешна сигурност и Районна прокуратура в кабинета си във Второ управление на МВР в Благоевград. Според разследващите съставил документ, който да прекрати преписка срещу М. Костуркова, която била данъчно задължено лице, освен това той спомогнал на Ат. Георгиев да остане ненаказано по наказателно преследване срещу него. Същият бил извършил няколко престъпления.