Благоевградският съд остави в ареста полицай Петър Китанов, който бе арестуван в петък по обвинение,че е опънал чадър над криминално проявени лица.
Днес се гледа мярката на Китанов, но при закрити врата заради четенето на СРС-та по казуса. Съдът мотивира решението си за налагането на най-тежката мярка, с това,че ако униформения е на свобода може да повлияе на свидетели, които ще дават показания по делото, пише "Труд".

Припомняме,че полицай Китанов бе арестуван заради неправомерни действия, извършени от него в качеството на длъжностно лице, както съобщи окръжна прокуратура-Благоевград.

На 16 май 2016 година в Благоевград, в кръга на службата си, Китанов съставил докладна записка по преписка на ОД МВР-Благоевград, в която удостоверил неверни обстоятелства. В нея било посочено, че лицето М.К. не се намира на територията на България, а живее и работи в Гърция. Целта била този документ да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства пред органа по приходите.

Няколко дни по-рано – 09.05.2017 г., в областната дирекция на МВР било постъпило искане от органа по приходите за оказване на съдействие за извършване на ревизия на данъчно-задължено лице „Д.П.И-Е.“ ООД, представлявано от М.К. Със съставянето на въпросния документ с невярно съдържание се целяло прекратяването на преписката и проверката, поискана съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

На 07.11.2017 г., в гр. Благоевград, П. Китанов, отново в качеството му на длъжностно лице, спомогнал лицето А.Г. да остане ненаказано. С действията си, за които не се споразумял с А.Г., полицейският инспектор целял да бъде осуетено наказателно преследване срещу него. Същият бил извършил няколко престъпления – противозаконно унищожаване на чужда вещ, причиняване на телесна повреда, закана с убийство, непристойни действия. Към настоящия момент се провеждат разпити на всички полицейски служители, които са работили по различни случаи съвместно с П. Китанов.

Предстоят разпити на граждани, засегнати от работата на задържания полицейски инспектор. В рамките на 24 часа предстои той да бъде привлечен в качеството му на обвиняем и да му бъдат повдигнати обвинения за извършени престъпления по чл.311 ал.1 НК и по чл.294 ал.4 вр. ал.1 НК. Китанов е квартален инспектор, женен с две деца, има дълъг стаж в системата на МВР