Хора от структурата на контрабандния бос Иван Танев - Универсалния са основните заподозрени за атентата срещу данъчния шеф Иво Стаменов, разкриха запознати с разследването, цитирани от в. пред "Уикенд".

43-годишният Стаменов, началник на отдел „фискален контрол" в НАП, бе тежко прострелян с патрон за слонове в идеалния център на София в понеделник сутринта, за което първо БЛИЦ съобщи
, и е във Военна болница. Критичният период вече е отминал, няма опасност за живота му, но възстановяването му ще отнеме поне 6 месеца.

Покушението срещу данъчния шеф е извършено от професионалисти, като с мократа поръчка са били ангажирани поне трима наемници, констатират от МВР. Двама от изпълнителите са издебнали Стаменов в глухата уличка „Дунав" в центъра на София, в район, където няма видеонаблюдение, а трети се е придвижвал пеша в района, като задачата му е била да сигнализира съучастниците си за ченгета наблизо.

Мястото на стрелбата е на метри от десетки ключови обекти в центъра на София. Наблизо се намират няколко посолства, офиси на мастити бизнесмени, Столичната община, Народното събрание. Повечето от сградите се охраняват денонощно от ченгета, а патрулки обикалят района на всеки половин час.

Наемниците са гърмели един път срещу данъчния, като са ползвали ловна карабина, заредена с патрон за слонове. Срещу висшия служител от НАП е стреляно от 2-3 метра разстояние като куршумът е раздробил страничното стъкло на джипа му „БМВ" Х5, влязъл е през тялото му и е излязъл, оставайки жестоки поражения.

Иво Стаменов претърпя 3 животоспасяващи операции във ВМА, като бе поставен в изкуствена кома от лекарите. Десетки полицаи, бивши колеги на данъчния, даряваха кръв за пострадалия.

Целта на наемниците е била Стаменов да бъде ликвидиран, категорични са разследващи. Те са ползвали ловно оръжие и патрон за отстрел на слонове и мечки, който нанася тежки поражения без значение къде попада. „Платено им е за убийство и са предпочели да стрелят с ловен патрон, за да са сигурни, че ще го ликвидират. За щастие наемниците се провалиха с мократа поръчка", коментират столични криминалисти.

Основната версия, по която работят ченгетата, е, че Иво Стаменов е поръчан от босове от месарския бизнес, специализирани в ДДС измамите. Сред заподозрените са няколко сенчести бизнесмени от свитата на укриващия се в Дубай от родното правосъдие Иван Танев - Универсалния, който е подсъдим за ДДС афери с месо, олио и захар, както и за измама за 33 милиона евро с недоставени на Румъния храни за бедните след спечелена обществена поръчка.

Иван Танев е издирван от края на 2012 г. като бос на престъпна империя за данъчни измами, оттогава той се укрива в Дубай, като според слуховете е похарчил голяма част от отклонените над 50 милиона лева от ДДС. Запознати с дейността на сина на някогашния земеделски министър Георги Танев твърдят, че Иван Танев все още е фактор в бизнеса с контрабанден внос на месо и захар, който се движи от негови приближени.

„От Дубай Иван Универсалния реализира сделки с телешко, свинско и агнешко месо от държави от Близкия изток и Латинска Америка. Месата се препакетират като внос от Германия и Полша и влизат у нас, без да се плаща мито. Голяма част от месните продукти влизат в България и
като храна за домашни любимци Впоследствие месото се преработва от няколко фирми във Велико Търново и региона и се продава или у нас, или се изнася за Румъния. По този начин се източва два пъти ДДС и се нанасят огромни щети на бюджета", разкриват запознати със схемите на бандата на Иван Универсалния.

Данъчният Иво Стаменов е бил напът да разбие този канал и през последните 2 месеца е провел мащабна операция за проследяване на движението на високорисковите стоки.

Само преди месец, в началото на ноември, неговите служители пресякоха опит за продажба на 21 тона месо, което не може да се яде от хора. Според документите на фирмата вносител стоката е била за влагане в производството на храна за животни. Инспекторите от ..фискален контрол" поставят под наблюдение месото, след като камионът влиза в страната през ГКПП Видин. Вместо да бъде разтоварено в Лясковец, както е било записано в документите, свинското е прехвърлено на друг камион и закарано в Перник. Данъчните и ченгетата от ГДБОП пресичат опита плешките да се продават в магазините.

Малко преди тази акция отделът, ръководен от Ивайло Стаменов, пресича и опит да се продадат в страната 21 тона течен яйчен жълтък без сертификат. Освен храни неговите подчинени в НАП наблюдават и всички видове бензин, газьол, керосин и тежки горива. Те също са в списъка на стоките с висок фискален риск. Да припомним,че въпросният списък беше приет през 2014 г. В началото в него влизаха плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и други хранителни стоки с висок сив сектор. Тогава е създадено и звеното „фискален контрол" към НАП. То има по-големи правомощия от обикновените данъчни и митнически инспектори. Затова го наричат „данъчна полиция" - то проследява рисковите стоки на територията на цялата страна, от влизането им през граничните пунктове до крайния получател.

Според данни от разследването, което все още е в начална фаза, ченгетата проверяват усилено столичния наркобос Радослав Иванов - Темерута като съпричастен към мократа поръчка. Темерута е приближен до Универсалния. Само за последната година е пътувал 8 пъти до Дубай за срещи с Иван Танев. След като Универсалния бе принуден да избяга от България, той повери организацията на контрабандните канали на трима-четирима мъже от обкръжението си, а човекът, който ги проверява да не крадат и прибира неговия дял от печалбата, е Радослав Иванов-Темерута. Нямаме преки доказателства, че Иванов е замесен в това покушение, но той е сред хората от ъндърграунда, които могат да реализират подобно престъпление.

Постъпилата оперативна информация, че той е съпричастен в покушението на Стаменов, е "проверявана усилено", признава столичен криминалист.

Радослав Иванов Темерута дълги години контролираше бизнеса с кокаин и марихуана в Южна София, като оцеля в няколко нарковойни. Преди около 2 години Темерута се оттегли от наркобизнеса, поверявайки го на свои по-допечени, за да навлезе в дебрите на контрабандата. Преди години босът оцеля, след като бе причакай от наемен убиец пред Първо РПУ в София. Наемникът рани Иванов, но не успя да го убие, а впоследствие оцелелият наркобос посочи като поръчител на атентата срещу него Димитър Вучев - Демби.

Експерти смятат, че дръзкият опит за убийство надали ще бъде разкрит и официално доказан. Тепърва предстои да видим дали атентатът срещу Ивайло Стаменов ще потъне в забрава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!