Както БЛИЦ вече писа, близо 9 килограма злато бяха конфискувани при мащабна акция на пазарджишката полиция и НАП-Пловдив срещу незаконната търговия с благородни метали.

Междувременно от МВР издадоха ексклузивни подробности и снимки, свързани с акцията.

Полицейска операция е проведена от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОДМВР-Пазарджик, със съдействието на данъчни инспектори от ТД НАП-Пловдив, уточниха от МВР.

В хода на действията вчера е извършена проверка на магазин за продажба на мобилни телефони и аксесоари в  центъра на областния град.

Инспектиращите установили, че в обекта, ползван от трима местни жители на възраст 20, 21 и 50 г., се предлагали за продажба накити и украшения от злато.

При извършеното претърсване на място и в жилищата, обитавани от тримата, били открити общо 8.9 килограма изделия от злато – гривни, колиета, пръстени, обеци, медальони.

Изяснено е, че накитите не са декларирани по времето на вноса им от съседна страна, обектът не е лицензиран за продажба на изделия от благородни метали.

Данъчните инспектори са установили и липсата на касови бонове при контролни покупки от магазина. Очаква се днес той да бъде запечатан и подложен на щателна проверка от служителите на приходната администрация.

Двама от мъжете са задържани в ареста за срок от 24 часа, а намерените изделия от благородни метали са иззети. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 251, ал.1 от Наказателния кодекс.

"Там се предлага на съответния клиент различен по вид стока. Това, което хареса той, съответно се продава – без да се  отчита с касов бон, без да се плащат данъци", обясни Мирослав Стоянов, говорител на ОД на МВР-Пазарджик, цитиран от bTV.

Оказа се, че до разкритието се стигнало след работа на служители под прикритие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!