В изминалите дни, лицата, в качеството на обвиняеми обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо. В последствие се установи, че има достатъчно данни, за да бъдат привлечени под наказателна отговорност. Това заяви шефът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиродонов в ефира на Нова телевизия.

"Въпросният Кристиян Бойков не е обучавал служители на ГДБОП. Партньори от чужди служби ни помагат в тази дейност". Към момента 20-годишният служител на фирмата "ТАД Груп" Бойков е обвиняем по делото за източването и разпространението на лични данни на над 5 милиона българи и фирми.

"Това е една малка част от доказателствата. Това е една сложна тема. Киберпрестъплението не е обикновено престъпление. То се извършва от по-интелигентни хора с по-специфични познания", посочи той, визирайки разпространените от прокуратурата доказателства.

"Виждате как тези лица станаха жертва на собствената си охранителна система.За да бъде разкодиран един компютър е необходимо доста време и доста техника. Но колегите бяха доста изобретателни.

Човек винаги прави грешки. Оставеният подпис е манипулиран. На неговия компютър са намерени базите данни на НАП", уточни Спиридонов.

"Има много неща, които са събрани и ще бъдат събрани. За нас има достатъчно данни, които говорят за евентуалния извършител", посочи шефът на антимафиотите.

Спиридонов бе категоричен, че според службите има достатъчно данни за това кой е поръчител на престъплението. "Дали това ще бъде доказано, е друг въпрос. Но към момента има достатъчно данни за това откъде идва въпросната поръчка", коментира още главният комисар.

И намекна, че може да има още арести и обвинения по аферата "НАП".

Той коментира и предстоящия разпит на главния редактор на "Биволъ". 

"Преценили са прокурорите Атанас Чобанов, че е необходим неговият разпит. Нека видим какви обяснения ще даде. Факт е, че има такава папка. И те го коментират в звуковите файлове", коментира Спиридонов.

По думите му една защита днес е добра, утре вече не е добра. "Ще се подобрят технологиите и ще се намери човек, който да намери следващия ключ", посочи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!