Холандските власти задържаха един от най-известните чеченски бандити с фалшиви български документи за самоличност в Амстердам, предаде агенция Спутник.

Хамзат Гастамиров, по-известен с прякора си Шейх Хамзат, е закопчан заедно с въоръжената до зъби свита от 13 души, сред които 8 телохранители, по време на спецоперация край международното летище Схипхол.

Чеченецът имал в себе си български задграничен паспорт и лична карта, издадени на името на Петър Стойков Петров от Русе. Проверка в масивите на МВР показа, че нито ЕГН-то, нито номерата на документите му са истински и издавани в България.

От външното министерство казаха, цитирани от „Телеграф“, че бе са били уведомявани официално за арест на човек с наш фалшив паспорт. Няма информация и за сигнал до посолството ни в Амстердам. Българската страна е отправила запитване до холандските власти още тогава. До момента обаче отговор не е получаван.

Следите на Шейх Хамзат се губят от 22 август веднага след като излита от Азербайджан за Холандия. Там прочутият като Краля на мафията в бившите съветски републики е пристигнал седмица по-рано от Германия, за да се поклони на гроба на убития преди година в Истанбул мафиот Рошван Джаниев (Рошван Лянкярански).


Предполага се, че Гастамиров и хората му са предадени на холандските власти от врагове на клана на Лянкярански, които са знаели за това, че конкурентите им се намират на територията на Амстердам.

При задържането на самия Шейх Хамзат са иззети един пистолет и фалшифицираните лична карта и международен паспорт на българина Петър Стойков, като и банкови карти, три мобилни телефони и часовник марка „Франк Мюлер“ за 85 000 евро. У свитата му пък са намерени 6 пистолета и 4 автомата „Калашников“.

На Гастимиров са повдигнати обвинения за използване на подправени лични документи и незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

Ингормиран източник, приближен на криминалните кръгове, съобщи, че в Амстердам предстои съдебен процес, който е насрочен за 5 декември. По холандските закони за горните престъпления го грози затвор от 7 до 10 г.

На 5 септември съдът е разпоредил арест в срок от три месеца.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!