Мутри на Сретан Йосич са извършили покушението срещу бакшиша Борислав Петров-Бобъра. Екипът килъри действал по лична поръчка на контрабандиста Людмил Герасков, сочен за дясна ръка на сръбския мафиот. Герасков и Йоца Амстердама години наред движат общи канали за трафик на дрога от Близкия изток и Южна Америка към Европа. Дейността им е описана в множество разработки на българските спецслужби, но заради близките си контакти във властта Герасков всеки път успява да се измъкне сух. Като шеф на канала Сретан Йосич отговаря за намирането на клиенти, а Герасков за транспорта и безпроблемното минаване на границите. В замяна на услугите си свързания с мощни фигури от бившата ДС нашенец получава сериозен процент от плячката. Отделно от това сръбският мафиот чрез свои екипи от килъри му гарантира и решаването на по-специфични проблеми в работата, разказват спецченгета, пише столичен вестник.

За инцидента съобщи първо и ексклузивно БЛИЦ.


Именно такава е и ситуацията с таксиметровия шофьор от София Борислав Петров, подозират разследващите. Макар и неизвестен в подземния свят, Бобъра е замесен в най-мощния наркоканал, разкриван от родните власти. През юли 2012 г. спецченгета от ГДБОП успяват да заловят почти 15 тона хашиш. При разследването се изяснява, че дрогата влиза у нас с кораб от пристанище Варна. След това е скрита в софийското село Мировяне, докато стане време да се прати в Холандия. Организатори на канала са Людмил Герасков и синът му Бойко, а основен помагач е бакшишът Борислав Петров.

Задачата на Бобъра била да надзирава пътя на дрогата до София и да наеме складовете в Мировяне. За разлика от дясната ръка на Сретан Йосич, бакшишът Петров е заловен от ченгетата и изправен пред специализирания съд. След множество перипетии процесът предстои да приключи до няколко месеца. Малко преди издаването на присъдите запазилият мълчание до момента бакшиш решава да проговори, разказват криминалисти. Преди около две седмици Борислав Петров лично отива в спецпрокуратурата и обявява, че е размислил. В замяна на обещано по-ниско наказание той се съгласява да разкаже в пълни подробности за организацията на канала. След съгласие на обвинителите показанията му моментално са взети. Според сделката Петров е трябвало да повтори разкритията си пред съда на следващото заседание на 24 март.

Новината за предателството на бакшиша моментално стига до боса Людмил Герасков. След операция "Сахара" Герасков се установява в турската част на остров Кипър, обясняват запознати. Повдигнатите му обвинения не са пречка да си идва често до София. Тук той съвсем открито се вижда с роднини, взема банкови кредити и дори продава недвижими имоти. Макар информацията за сделките да е публична, реакция от властите така и няма. Причина за скандалното бездействие са контактите на Герасков с хора от службите. Мафиотът има позиции във властта още от преди 1989 г., когато е част от осигуряването на контрабандните канали на ДС. По време на демокрацията се забърква в множество афери с трафик на цигари и алкохол, но присъди няма, припомнят ченгета.

Благодарение на контактите срещу Герасков има издадена само европейска заповед за арест. Отсъствието му в бюлетина на Интерпол му позволява безпроблемно да се придвижва из целия свят без риск от задържане. Необяснимият пропуск му позволява и необезпокоявано да живее в Северен Кипър.

След даването на поръчката към хората на Сретан Йосич моментално у нас е изпратен екип килъри. Малкото време за изпълнение не позволява екзекуцията да бъде организирана перфектно. В резултат бакшишът Борислав Петров само е ранен тежко с шанс да оцелее.
Босът на наркобандата Людмил Герасков и до днес продължава да върти легален бизнес у нас. Чрез две регистрирани в Белиз офшорки той притежава няколко фирми. Чуждите дружества от своя страна се представляват с пълномощни, издадени от Кипър, където е и офисът им. Представител за България е аверът на контрабандиста Атанас Спасов.

Герасков и Спасов са дългогодишни участници в множество нелегални схеми. Антимафиоти припомнят, че двамата са замесени и в още няколко канала. Единият е разбит през 2005 г., след като ченгета в Солун залавят 4176 кг хашиш. Тогава са заловени и осъдени трима наши шофьори, а босът на бандата Атанас Спасов успява да се измъкне. Покрай разплитането на аферата се стига до залавянето и на още 318 кг от същия наркотик в софийския квартал „Военна рампа". Складът, в който е съхранявана дрогата, е нает от Герасков.