В Бургас заловиха трафикант на мигранти, който ги превозвал в линейка, преоблечен с бяла престилка и медицинска маска. При проверка на жандармерия в превозното средство са открити 14 мигранти. Задържаният е 31-годишен софиянец, който е дал и положителна проба за употреба на амфетамини.  

„Днес предстои да бъде поискана от прокуратурата постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Това заяви пред Нова телевизия районният прокурор на Бургас Мария Маркова. Наказанието за подобно престъпление е между 1 и 6 години лишаване от свобода и от 5000 до 20 000 лева глоба. 

По думите ѝ линейката е закупена месец преди престъплението. Тогава е регистрирано и дружеството, закупило автомобила. То няма предмет на дейност за медицинско обслужване. Линейката е пътувала от София, а мигрантите са качени в гориста местност на черен път в района на Малко Търново и на село Стоилово. Те са пътували в посока на Кабиле, за да се качат на магистралата, но преди това са били спрени.

Сумата за трафикирането на един човек варира между 3500 до 4500 евро или долари. Водачът на линейката е отказал да дава обяснения за случилото се. Той няма криминално минало. Не е осъждан до този момент. Посочва, че е управител на дружеството, което е закупило линейката. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук