След повдигнати от прокуратурата две обвинения срещу бившия финансов министър Стоян Александров за упражняване на банкова дейност без разрешение, т.е. лихварство, в Столичния общински съвет се е надигнало силно брожение, научи БЛИЦ.
 
Общинари са възмутени от извадените кирливи ризи на Малката секира и ще настояват той да подаде оставка. Тъй като обвиненият от прокуратурата за финансови далавери бивш ковчежник №1 е на изборна длъжност като общинар от "Движение 21" на Татяна Дончева, той може да бъде освободен от нея само ако си подаде оставката. „Сега ще видим, след като обикаля телевизиите и се прави на морализатор, дали ще му стиска да подаде оставка", коментират в СОС.
 
БЛИЦ още преди две години разкри някои от схемите на упражняваната от Стоян Александров без разрешение банкова дейност.
 
Той е давал огромни суми срещу космическата лихва от 12%. Такава е ситуацията с отпуснатите от него над 6 млн. евро на Петър Цабалас - Пепи Гърка за построяването на апетитната сграда на столичната улица "Оборище". 

От събраните още тогава доказателства ставало ясно, че Александров е набавил огромната сума от трезора на КТБ, като е използвал приятелството си с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Размерът на лихвата е същият, който Цветан Василев даде на приятеля си Иван Костов по преференциалния му депозит.

Подозира се, че Малката секира е взел милионите от КТБ на лихва от 3%, която след това е увеличил с нови 9%, за да спечели бързи пари. Сметките му, обаче са излезли криви, защото Пепи Гърка не е успял да се сдобие със заветните разрешителни за пускането на сградата в експлоатация.

Преди минути стана ясно, че на Стоян Александров му е наложена парична гаранция за 100 000 лева. Това е съобщила за „Труд“ говорителят на СГП Зорница Таскова. 

Обвиненията срещу него са за две престъпления. От 2002 до 2015 г. като физическо лице в София и няколко други града в страната Александров отпускал кредити срещу лихва на хора и фирми. Второто обвинение е, че като представител на юридическо лице е извършвал незаконна банкова дейност между 2002 и 2009 г. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ