Изнасилвач, чиято депортация е била спряна от разбунтували се пътници в самолет, вече е на свобода под  гаранция във Великобритания. Якуб Ахмед, който трябваше да бъде депортиран в Сомалия миналия октомври, е пуснат от затвора преди няколко седмици, съобщава „Дейли Мейл“.
 

В момента той живее в северозападната част на страната, а екипът му от адвокати продължава борбата си срещу депортацията му.

29-годишният Ахмед е осъден на затвор заедно с трима други мъже за групово изнасилване на 16-годишно момиче през 2007 година. Новината за освобождението му идва седмица след като жертвата му събра смелост да говори открито за страха и гнева си от факта, че той остава да живее във Великобритания.
 
Жертвата, с псевдоним Хана, реагира с ужас на новината, че Ахмед вече не е зад решетките. „Това е отвратително и ме стресира още повече“, каза тя.

„Той трябва да е в затвор, където да го държат далече от обществото. Той направи нещо нечовешко и трябваше да бъде депортиран за това, а сега все още се мотае тук. Това е направо нелепо“, възмущава се Хана.
 
Депортацията на Ахмед, който получи 9-годишна присъда, беше избегната малко преди самолетът му, който трябваше да отлети от Лондон за Турция, беше спрян от група пътници, които нямаха представа за престъплението му.
 
Във видеокадри от инцидента можеше да се чуе как Ахмед крещи докато един от пътниците вика: „Свалете го от самолета“.


 
Майката на Хана се опасява, че той може да изчезне. Ондого Ахмед – един от останалите участници в престъплението, успял да напусне Великобритания и да се присъедини към „Ислямска държава“ след освобождаването му през 2012 година. Предполага се, че той е убит през 2013 година.

Превод и редакция: БЛИЦ