Спецполицаи са задържали рекордно количество наркотици в рамките на 48 часа. Разкрита е и престъпна група, подготвяла оръжие за изнасяне в Европа. Това стана ясно от брифинг на полицията и прокуратурата.
Престъпната група е работила в района на Стара Загора. Петимата са притежавали нелегално оръжие, капсулдетонатори и експлозиви. Двама от тях са били служители на оръжеен завод, като от полицията не уточниха кой е той.
 

Главният секретар на МВР Георги Костов посочи, че задържаното оръжие и експлозиви са достатъчни за провеждането на изключително мащабен терористичен акт и не се изключва възможността задържаното оръжие да е предвидено за тази цел. От ГДБОП съобщиха, че арсеналът е подготвян за сделка с международно участие. Не пожелаха да съобщят към коя държава е трябвало да поеме, тъй като операцията се провежда в партньорство с международните служби.
 
Сред откритите оръжия и боеприпаси са 14 пистолета, 6 пушки, пет цеви, 556 патрона, гилзи, пълнители, капсул детонатори, взриватели за гранатомет и други.
 
Това е втори подобен арсенал, който спецполицията хваща за последните седмици.
 
По повод пресечената сделка за голямо количество незаконно оръжие от брифинга стана ясно, че при извършена спецакция на органите на реда са намерени количества взрив  и оръжия, достатъчни за реализирането на голям терористичен акт. Разследването все още е в ход.
 
Престъпната група е следена от няколко месеца. Петима души са арестувани. От тях един е криминално проявен. Има данни за опит за продажба на взривното вещество.
 
„Може да си представите, че може да срине цял жилищен блок. Двама от задържаните са служители на оръжеен завод, но няма да кажем кой, за да не правим реклама”, заявиха от ГДБОП.
 
„Има активизация на криминалния контингент, породен от множество причини. Важно е акциите да стават обществено достояние”, допълни главният секретар на МВР Георги Костов и коментира, че най-значима е спецакцията по залавяне на 80 кг чист хероин за 2,5 млн. лв.
 
„Ако този чист наркотик се смеси с други субстанции, печалбата може да бъде двойна. Иззетите количества наркотични вещества получиха публично достояние и бяха обект на определени недобронамерени интерпретации. Органите на реда вече са иззели над половин тон хероин на територията на страната, над половин тон синтетични наркотици и близо 100 кг кокаин. В новата история на правоприлагащите органи няма база за сравнение с активността на полицията.
 
Тук следва да отчетем и активност на другите партньори - колегите от Прокуратурата, Главна дирекция национална полиция, Главна дирекция Гранична полиция и Митниците."
 
От началото на годината са заловени над половин тон хероин, 100 кг кокаин и синтетични наркотици. Властите забелязват активизация на криминалния контингент предвид обстановката в страната, включително и политическата нестабилност, добави главният секретар на полицията. Костов беше категоричен, че всеки опит за криминална дейност ще бъде осуетен.