Нападателите в Косово на сръбския лидер Оливер Иванович са го застреляли в гръб и са избягали с "Опел Астра", съобщават сръбските и македонските медии. След това автомобилът е бил запален.

В момента, когато те са открили огън Иванович е влизал в офиса на партията му. По него е стреляно с 9 мм пистолет със заглушител, която е бил открит от полицията в изгорялата кола на нападателите, пише Вечер.мк.

Според адвоката на Иванович Небойша Владжич той е имал 5 прострелни рани. Веднага е бил откаран в болница, където лекарите са пробвали да го реанимират, но нова се е оказало неуспешно. 

Оливер Иванович е един от политическите лидери на косовските сърби, начело е на Гражданската инициатива "Сърбия, демокрация, правда". Северната част на Косовска Митровица, в която живеят предимно сърби, е блокирана от косовската полиция, която издирва стрелеца срещу Иванович.

Районът около партийната централа е отцепен. Оливер Иванович е сръбски политик от Косово. Бил е държавен секретар за Косово в бившето сръбско министерство за Косово. Иванович е политически и хуманитарен лидер на косовските сърби, главно в северната част на Косово и по-конкретно в Косовска Митровица.

Премиерът Бойко Борисов категорично осъди убийството на Оливер Иванович и проведе спешен телефонен разговор със сръбския си колега Ана Барнабич.

Борисов подчерта, че подобно насилие не може да се толерира, както не може да се поставя под съмнение върховенството на закона. По думите му, политическите цели се постигат с политически средства.

Бърнабич информира българския си колега за мерките, които Сърбия предприема след инцидента. Борисов изрази съпричастност към болката на близките, приятелите и съмишлениците на Иванович и пожела успех при разкриването на убийството. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ