Съучениците на момчето, което извади газов пистолет във Френската гимназия в София, са силно притеснени от случая. Единият от тях, който е излязъл от час, за да уведоми ръководството за инцидента, разказа пред Нова телевизия какво си спомня.

„Той влезе в часа, седна на чина и започна да си рови в раницата. Обърна се, извади си нещо от там и видях с крайчето на окото ми, че си рови в шапката. Беше преместил това, което държеше, от раницата в шапката“, казва той. Спомените му са доста неясни, защото се е притеснил много.

„Поисках да изляза до тоалетна. В първия момент бях в паника. В следващия момент излезе друг ученик, който учителят беше изпратил дискретно да излезе и да информира ръководството“, обясни той.

„На мен ми е малко мъгляво. Не съм сигурен за момента, в който се усетих, че става нещо“, добави той.

По думите на ученичка, въпросният младеж много пъти е показвал, че има някакъв проблем: „Има агресивно поведение. Ние точно затова се притесняваме, защото доста дълго проблемът се неглижира“.

„Искаме да се вземе адекватно решение да не се стига повече до такива ситуации. Искаме това никога повече да не се случва“, заяви тя заедно със свои съученици, като всички скриха лицата си от камерата.

„В конкретния час не заплаши никой. Това, което ни изплаши, беше скришното зареждане на въпросния пистолет. Той не разбра, че ние знаем, до момента в който не дойдоха да го изведат“, посочи момичето.

По думите ѝ, много хора са казвали, че преди той е носил ножове и боксове в училище. „Знам, че с доста хора има проблеми. Аз гледам не общувам с него“, заяви момичето.

Много родители са разбрали за шокираща случка след репортажа по телевизията и пост от учениците в социалната мрежа.

Директорката на Френската гимназия Емилия Богданска обясни какви мерки за взети в училището още на следващия ден: „Ограничихме достъпа в гимназията още на следващия ден. Смятам, че това е доста преекспонирано“.

В момента в сградата се влиза само през един вход, има турникети и има карти за достъп. Ученикът е отстранен още на следващия ден. „Той нито е идвал, нито ще дойде, заяви Богданска.

„Със самия ученик отдавна се работи по повод неговото емоционално нестабилно поведение. Всички институции съм ангажирала и нямам отговор от нито една от тях. Ученикът е със санкция предупреждение за преместване още от ноември“, обясни тя.

„В социалните мрежи е пълно с неща, които не са истина. Това е първият случай, когато аз го отстранявам с моя заповед“, добави директорката.

Тя посочи, че той има проблемно поведение с около година. „Понякога, когато ученикът има проблемно поведение, родителите отказват да го приемат, както е в случая“, уточни Богданска.

Свикан е педагогически съвет. Ученикът е 12 клас и наредбата не разрешава той да бъде преместен в друго училище. Има право да изтегли документите си и да се премести. От два дни родителите се опитват да намерят друго училище, но са получавали отказ.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук