Главният прокурор Сотир Цацаров изрази своето отношение към промените в НПК, за така наречения таен арест, касаещ възрастни лица и деца.

Въпросът има два аспекта.  Таен арест няма.  Това не е таен арест по една проста причина - лицето има право на адвокатска защита от самото му задържане, обясни главният прокурор.

По думите му става дума за неуведомяване на конкретно лице по преценка на прокурора. Но законодателният текст се нуждае от юридическо прецезиране, категоричен е Цацаров. Това трябва да се практикува за тежки престъпления, като тероризъм например, каза Цацаров.

На въпроса нормално ли е да се отнема имуществото на хора, които нямат присъда Цацаров заяви: ”Говорим за два законопроекта, които касаят антикорупционния закон. Единият законопроект е този, който следваше да заличи последиците от тълкователното законодателно решение на Върховния касационен съд. Аз бях в Народното събрание и изразих становището си съвсем ясно по този въпрос. Същевременно обаче разбирам, че предмет на обсъждане е бил и втори законопроект, който се оказва доста подробен, изпълнен с разпоредби, които се нуждаят от доста внимателно обмисляне. Ако съм изразил подкрепата си и тя е категорична по отношение на първия законопроект, имам известни резерви относно бързината, с която е тръгнал вторият законопроект."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!