Петима души са арестувани в Хърватия за убийството на журналиста Иво Пуканич.
Лежалият в ареста в България Роберт Матанич и братовчед му Лука Матанич са арестувани близо до границата на Хърватия със Сърбия, пише “Ютарни лист”. В Загреб пък са били арестувани приятелката на Роберт Матанич и Амир Мафалани. Според първоначалните информации заедно с Матанич е заловен и пети човек, който дошъл от Сърбия за да прехвърли двамата Матанич през хърватско-сръбската граница.
Когато разбрали, че са попаднали в клопка, тримата са се опитали да окажат съпротива. Специалната полиция обаче е била подготвила много добре акцията и не е допуснала те да извадят оръжие. Чрез употреба на сила тримата бързо са били заловени. Арестуваният с братовчедите Матанич мъж се свързва със сръбската мафия.
Роберт Матанич /31 г./ беше обявен за издирване в България през септември 2004 г. заедно с още 11 хървати по подозрение в участие в мафиотски убийства. През 2005 г. беше заловен след зрелищна акция в Неготин, Сърбия и там лежа 2,5 години в затвора за притежание на незаконно оръжие. След това беше екстрадиран в България, където лежа 8 месеца и 19 дни в ареста по подозрение, че е участвал в мафиотски убийства. През май тази година беше освободен поради липса на доказателства. Лука Матанич /24 г./ е също един от 12-те обявени за издирване в България. От същата група е и третият заловен вчера в Хърватия Амир Мафалани /26 г./ Името на сръбския мафиотски бос Сретен Йоцич или Йоца Амстердам отново се появи в хърватските медии покрай новините за вчерашните арести. Сретен Йоцич беше заловен в София през 2002 г. и беше екстрадиран в Холандия, а след това от Холандия в Сърбия, където срещу него започна съдебен процес. През 2006 г. под гаранция от 300 000 евро Йоцич беше пуснат на свобода. Името на Роберт Матанич се свързва мафиотския бос Сретен Йоцич наприомер с това, че навремето Йоцич бил ангажирал Матанич и Иван Може да ликвидират Милчо Бонев – бай Миле, тъй като българският му колега трябвало да го спаси от екстрадиране в Холандия, взел три милиона долара, но не направил нищо. /БЛИЦ