Испанската полиция публикува кадри от първото в историята залавяне на подводница, пренасяща кокаин през Атлантическия океан.
 
По време на драматичната операция са заловени наркотици на стойност 130 млн. долара, които трябвало да залеят улиците на Европа.
 
На борда на плавателния съд са открити над 3 тона кокаин. Подводницата беше заловена в северозападната част на страната в неделя, съобщава „Сън“.
 
Екипажът ѝ се състоял от трима души от Еквадор. Двама са арестувани, третият се издирва.


 
Подводницата е следена в продължение на 10 дни докато изминала 5000 мили в Атлантическия океан.
 
Полицията я извадила на повърхността с помощта на балони, а след това я транспортирала до пристанището Кангас, където да бъде изследвана обстойно.
 
Според запознати, организаторите на цялата акция по пренасянето на наркотиците трябва да наистина силни и могъщи, след като самата подводница се оценява на 2,4 млн. долара.
 
Според разследващо, това е първият разкрит случай на пренасяне на наркотици с подводница за Испания. Местните власти разбрали за маршрута ѝ, след като тя спряла край брега на Португалия.


 
Екипажът напуснал съда в провинция Понтеведра.  Смята се, че машината е построена в Гаяна или Суринам. За разлика от истинските подводници, тази се движи много ниско във водата, за да не бъде засечена, но не може да се потопи напълно.
 
Засега не е ясно от коя страна е потеглил съдът. Най-вероятната версия е Колумбия.

Превод и редакция: БЛИЦ