Събота е необичаен ден за гледане на дела за Бургаския съд. Затова явно днешната мярка за неотклонение на сексгуруто Митрадевананда Парамахамса Свами сякаш изненада окръжния съдия Захарин Захариев, който е един от най-уважаваните и опитни съдии в БОС.Той се яви на делото в особено настроение и проведе близо 30-минутен разпит на дирения от Интерпол за брутални престъпления над деца руснак. 

„Здравей, Серьога. Ти си Сергей, нали? Баща ти как те е кръстил?“, започна бургаският магистрат. Следващият му въпрос бе какво означават „митра“ и „Митрадевананда“.

„Митра е приятел. Митрадевананда е митично същество от приказките – „деф“, нещо като елф, гном“, обясни.

„Многоуважаемият съд е бил в държави като Индия, Индонезия и Китай. Там няма нещо като човек или нещо като бог. Там има човек, има и бог“, обяви съдия Захариев, явно недоволен от отговора на Митрадевананда.

След това магистратът провери знанията по теология на самопровъзгласилия се за божество руснак. „Знаеш ли какво е зороастризъм, Заратустра?“, попита бургаският магистрат, визирайки една от най-древните религии, съществуващи днес.

След като получи отрицателен отговор, съдията заключи: „До тук разбрах, че той нищо не разбира от религия, а е представител на сдружение с нестопанска цел, чиято идея е да обедини всички религии в една. Това пише в искането на Руската държава.“

По време на заседанието стана ясно, че половината обвинения срещу Митрадевананда са свалени.

Припомняме, че първоначално Русия поиска екстрадирането му за брутални престъпления като убийство на дете, което се оказа живо. По данни на Интерпол пък Митрадевананда се сочи като лидер на опасна криминална група. Руснакът набирал момичета от Русия, Украйна, и Беларус по интернет и разпространявал порнокадри с тях в САЩ, Европа, Мексико. Държал се грубо към участниците в групата и техните деца и ги малтретирал. Момичетата са били принуждавани да прекратят всякакви контакти с техните близки, да имат сексуални отношения с него, да участват във филми с порнографско съдържание и да проституират. Той бе арестуван при спецакция на бургаските криминалисти, а в квартирата му е открита снимачна техника.

Сега всички тези обвинения са променени в сексуални гаври и мъчения с две ненавършили 14 години деца.

Защитата на руснака обяви, че Свами бил против политиката на Владимр Путин, на опозицията и против църквата. Неговото движение набирало все по-голяма популярност и затова той бил трън в очите на силните на деня. Затова при едно екстрадиране лесно можел да изчезне и не се знаело какво ще се случи с него.

Двамата адвокати разясниха още, че Митрадевананда наистина се имал за бог. Той изповядвал собствена религия, живеел по собствени виждания. Движението му Каула Дхарма пък не било порно секта, а в помощ на жените и децата. Гуруто приемал дори и проститутки, но ги гонел, ако продължават да упражняват най-древната професия.

Накрая защитата за пореден път обясни, че на Митрадевананда му е доста трудно зад решетките, тъй като се храни по определен начин – само веднъж на ден.

Тогава съдия Захариев се поинтересува и от диетата на руснака.

„Когато бях на почивка в Италия ми писна от техните пици и пасти, накрая попаднах в една кръчма на боб чорба. И като ми казаха 15 евро, забравих българската диета и минах на спагети“, разясни преживяванията си зад граница бургаският магистрат.

След като около половин час разпитва обвиняемия, на съдия Захариев буквално му бяха необходими секунди, за да го остави в ареста. Той мотивира решението си с това, че не гледа делото по същество, въпреки че преди това беше разпитал в детайли обвиняемия.

Митрадевананда може да обжалва решението в 3-дневен срок.