Съветник на ръководителя на руската космическа агенция "Роскосмос" е задържан от властите и са му повдигнати обвинения в държавна измяна, предаде Ройтерс.

Задържането на Иван Сафронов, бивш журналист, специализиран в теми като отбрана, военнопромишлен комплекс и космическа индустрия, не е свързано с работата му на съветник на генералния директор Дмитрий Рогозин, каза в комюнике "Роскосмос".

Той е постъпил на работа в агенцията като медиен съветник през май. Преди това е работил като специален кореспондентв няколко медии, пише dir.bg.

От пресслужбата на ФСБ съобщиха, че 30-годишният Сафронов е заподозрян, че е предал информация за държавна тайна на представител на една от специалните служби на НАТО. Става дума за информация за военно-техническото сътрудничество, отбраната и сигурността на Руската федерация. За това престъпление го грози 20 години затвор.

Материалите по делото срещу него са засекретени. В дома на Сафронов е извършен обиск. Иззети са документи и електронни носители, които представляват интерес за следствието. По непотвърдена информация, задържането на Софронов вероятно е свързано с предишната му журналистическа работа.

Сафронов не е имал достъп до държавната тайна в "Роскосмос". Разследването просто трябва да разбере дали журналистът е имал такива правомощия, коментира Александър Карабанов, ръководител на адвокатската кантора "Карабанов и партньори".Наказателно-процесуалният кодекс позволява такава мярка като двудневно задържане, когато има определени доказателства относно дадено лице, които да подсказват, че той може по някакъв начин да бъде замесен в престъплението.

В тези два дни по правило се провеждат поредица от следствени, оперативни мерки, в резултат на което тази информация или се потвърждава, след което следователят взема решение, или не се потвърждава, след което лицето може да бъде освободено.

През март миналата година вестник "Комерсант" публикува статия на Иван Сафронов и Александра Джорджевич за плановете на Русия да достави няколко десетки изтребители Су-35 в Египет.

През юни 2019 г. срещу "Комерсант" бе заведено административно дело за разкриване на информация, представляваща държавна или друга тайна, специално защитена от закона (част 7 от член 13.15 от Кодекса за административните нарушения). Статия за бойците за Египет е премахната от уебсайта на изданието.

Главният редактор на "Комерсант" Владимир Желонкин заяви, че не е запознат с никакви производства, свързани със статията. "Няма да се занимавам със спекулации. Не знам за каквото и да е производство, свързано със статията на Иван Сафронов ", каза той.

По думите му, преди задържането, на "Комерсант" не са провеждани никакви разследващи действия, че никоя от органите на реда не проявява интерес към работата на Сафронов във вестника. "Тази бележка не може да бъде основа, това е глупост", отбеляза той.