Издаваният в Париж американски вестник "Интернешънъл Хералд Трибюн" публикува обширна статия за България, озаглавена "Гласове срещу корупцията, независимо от опасностите". В първите редове на материала си изданието описва смъртта на българския съдебномедицински експерт, който преди време бе намерен обесен на детска площадка.
След смъртта си беловласия следовател остава серия от загадъчни дири, пише изданието, като припомня, че съдебните медици са изпитали неприятното чувство да подготвят провеждането на аутопсията на своя бивш преподавател Стойчо Раданов.
Дали смъртта на експерта може да е било убийство или е самоубийство, провокирано от „натиска на оспорваната система”?
Според Станислав Христов, началник на съдебномедицинския отдел в Александровска болница, все още не може да се каже, какво е накарало професора да предприеме подобна стъпка.
Посланието му обаче бе, че трябва винаги да се борим за истината.
Изобличаването на корупцията не е за слабите в България, която е най-бедната страна в ЕС и където подкупите се превърнаха в начин на живот, обхващащ почти всичко – от откриването на колбасарски цех до изграждането на големи магистрали, пише по-нататък изданието.
Вестникът отбелязва, че все още съществуват ъгълчета в тази страна със седеммилионно население, където се чуват гласове срещу корупцията.
Те идват предимно от средите на журналистиката, неправителствените организации, някои природозащитни групи и издатели.
Част от журналистите дори излязоха на открита война, като се изправиха пред заплахата да бъдат убити, тероризирани или малтретирани от представители на криминалния свят. /Kafene