От началото на летния период се наблюдава ръст в опитите за преминаване на границата с Турция. Опитите са с 57% повече спрямо същия период на 2022 г. Това каза по време на изслушването си в Народното събрание министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването си.

„Натискът е много сериозен и то от доста време. От началото на годината до края на юли 103 хиляди граждани на трети страни са опитали незаконно да преминат границата на вход. Натискът е безпрецедентен. Положението е тежко. Няма как при този натиск да не влизат хора по един или друг начин, който са намерили. Затова са и ежедневните задържания във вътрешността на страната“, обясни той.

За последното денонощие са предотвратени 1080 опита за преминаване на границата, а във вътрешността са задържани 100 души, уточни министър Стоянов.

„Основен проблем е недостигът на високопроходима техника, която отдавна назад във времето да е била заложена и в момента ние да разполагаме с нея. Надявам се в началото на следващата година да разполагаме с нея. Ние сме външна граница и охраняваме и границата на ЕС“, посочи Калин Стоянов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук