Започваме да си взаимодействаме с Швейцария срещу трафика на наркотици и хора, стана ясно днес, след като Михаил Миков, министър на вътрешните работи подписа споразумение с колегата си от скандинавската страна Вадмер Шпумпф.

Договорът е за реадмисия. Документът е особено важен с оглед предстоящия догодина референдум за свободното придвижване на граждани на България и Румъния в Швейцария. По време на срещата с министър Евелин Вадмер – Шлумпф обменихме изключително полезни идеи за задълбочаване на полицейското сътрудничество, заяви министър Миков.
България ще очаква практическа помощ и във връзка с предстоящата работа за покриване на всички критерии и пълноправно присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство след две години.
Чуждият гост благодари на българския си колега за откровения диалог и поканата да посети страната ни. Като акцент в проведената дискусия бяха откроени противодействието на трафика на наркотици и на хора, особено на жени с цел сексуална експлоатация. Организираната престъпност не признава граници, тя е изключително глобализирана и подписаното днес споразумение е още един начин да затрудним криминалния контингент, подчерта швейцарският министър. /БЛИЦ