Полицията в Мароко е арестувала няколко българи и иранци, за които се твърди, че са свързани с мрежа за контрабанда на мигранти, съобщиха властите в страната, цитирани от АФП.

Служители на международното летище в Казабланка са задържали четирима български граждани и трима иранци "за предполагаеми връзки с международна мрежа за трафик на хора", се казва в изявление на разследващите, информира Nova.

Гражданите на Иран са били заловени в опит да стигнат до Испания с фалшиви документи. Твърди се, че българите са участвали в планирането на опита за нелегална миграция. Мигрантите, предимно от Африка на юг от Сахара, редовно използват Мароко като отправна точка към Европа.

Повече от 4000 мигранти са загинали или изчезнали при подобни опити през миналата година. Най-често те губят живота си по пътя към Канарските острови. След години обтегнати отношения Мароко и Испания правят опити за съживяване на сътрудничеството в областта на миграцията.

По-рано този месец полицията в Мароко съобщи, че е арестувала четирима заподозрени, за които се твърди, че са помагали на хора да продават органите си, предимно в Турция, за да си платят на трафиканти.