Задържан е финансистът на братя Маргини, съобщиха от пресцентъра на МВР.
При операция на територията на София, осъществена съвместно от Върховна касационна прокуратура /ВКП/, Софийска градска прокуратура /СГП/, Дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” /ДПОТП/ към Главна дирекция “Криминална полиция” на МВР, бяха извършени действия по разследване в хода на воденото досъдебно производство. До момента са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления на две лица.

БЛИЦ научи, че задържаните са 41-годишният Иван Христов Иванов, криминално проявен, от София, за който се знае, че е финансист на братя Маргини, както и 54-годишната Милена Иванова Василева. Извършено е претърсване и изземване в офиса на Иван Иванов, при което са иззети парични средства на стойност над 100 000 лева.
Приближеният до братя Маргини Христо Халваджиев - Халвата, е призован на разпит.

След като Маргините бяха арестувани и обвинени в подготовката на убийства, босовете на СИК наредили от ареста целият им бизнес да се движи от Халваджиев. Съгражданинът на Маргините от Смолян въртял делата на застрахователната компания „БулИнс", занимавал се с търговия с петрол и стопанисвал имотите на Красимир и Николай Маринови.
Христо Халваджиев си спечелил доверието на Маргините не само защото е от Смолян, а и заради безкомпромисния си нрав. Богаташът не се поколеба да влезе във война дори с бившия правосъден министър Георги Петканов по времето, когато той бе министър на вътрешните работи. Христо Халваджиев опита да свали Георги Петканов с компромат. Неговата телевизия „Родопи САТ+" предостави на Нова тв скандален запис от помощно училище в смолянското село Чокманово. В репортажа Петканов прави скандално изказване пред директорката Мария Семерджиева и децата: „Госпожо, значи освен това, което сте написали, имате и малко бонификация - един телевизор, да пускате на децата секс филми да гледат". Впоследствие се оказа, че записът е бил монтиран и че думите на Петканов са казани не в залата и в присъствието на деца, а под формата на шега, която министърът си прави с учителката на двора на училището.

Прокуратурата и Дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” са работили повече от година по разкриването, документирането и пресичането на престъпната дейност на организираната група.
Воденото разследване не е било осуетено, въпреки изтичането на информация за разработката през месец ноември м.г., което доведе до широко огласените сътресения във висшето ръководство на МВР.
Работата по случая продължава, съобщиха от МВР.

БЛИЦ припомня, че точно преди година оставка подаде главният секретар на МВР Илия Илиев. Тогава той обяви, че е бил подведен да подпише документ за оперативна работа, която е в разрез с нормативните документи на МВР. Оказа се, че става дума за разследването срещу сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. След няколко месеца той беше арестуван и срещу него започна разследване обвинение за превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение. По-късно той беше оставен под домашен арест, а накрая пуснат. В момента срещу него тече дело. /БЛИЦ