Антимафиотите задържаха тричленна група, източвала кредитни карти в страни от Европейския съюз. В изпълнение на молба за правна помощ на Висшата съдебна инстанция в Рен – Франция, следователи от Национална следствена служба и служители на Главна дирекция “Криминална полиция”- Дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност”, осъществиха съвместно разследване.
Извършени са претърсвания на 10 жилища и офис на търговско дружество и изземвания на територията на София и Перник. Целта е била събиране на доказателства за престъпна дейност, свързана с неправомерно придобиване на лични данни и финансова информация от банкови карти, принадлежащи на граждани на Франция, Италия и други страни-членки на Европейския съюз. Задържани са трима.
От жилище в София са иззети 450 “бели пластики”, част от тях с логото на “Американ Експрес”, три компютърни конфигурации, пет преносими компютъра, на някои от които се съдържа софтуер за копиране на електронни платежни инструменти, флаш памети, документи за банкови преводи и транзакции, самолетни билети, документи, удостоверяващи право на собственост върху моторни превозни средства и недвижими имоти, за които се предполага, че са придобити със средства от престъпна дейност.
При проведеното разследване във Франция е установено, че размерът на нанесените щети на притежателите на скимираните карти е в особено големи размери.
Успешното изпълнение на поръчката за правна помощ е станало възможно в резултат на своевременните и целенасочени оперативни и издирвателни действия на Дирекция “ПОТП” под ръководството на прокурор от Софийска градска прокуратура за установяване на действителните адреси на задържаните лица.
При провеждането на действията при разследване е присъствал френски екип от съдия-следовател, прокурор, служители на френската жандармерия и представители на Европол и “Сикрет Сървис” на САЩ.
Действията по разследването продължават. /БЛИЦ