Образувано е досъдебно производство за данъчни престъпления по случая със съмнителната фирма на директора на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. Към момента няма повдигнати обвинения, съобщава “Труд”, позовавайки се на източници от прокуратурата.

Обект на разследването е фирмата “Гранекс Трейдинг” ООД, собственост на Данаил Николов от село Яблотина, община Драгоман. Той придобива дяловете през 2016 г., когато му ги продава Румен Спецов. Към март т. г. дружеството дължи 1,1 млн лв. на НАП.

Въпросният Данаил Николов е рецидивист с 4 присъди и 50-ина висящи дела за кражби. Спецов вероятно още е обект само на проверка, а практиката на прокуратурата е да не обявява данни от проверки, които са в ход, поясниха запознати с разследването. Според тях схемата е класическа за прехвърляне на фирми на малоимотни и малограмотни цигани, които никога няма да платят стотинка на хазната.

В понеделник бившите депутати от ГЕРБ, които отново са кандидати за 46-то НС, Александър Иванов и Тома Биков бяха на адреса в с. Яблотина, на който е регистрирана “Гранекс Трейдинг” ООД. Те разпространиха снимки от офиса, на които се вижда запустяла постройка, обрасла в бъз и коприва.

Днес Иванов и Биков внесоха документи по случая във финансовото министерство. “Министър Асен Василев трябва да каже дали в момента проверява сделката на Спецов, издирили ли са лицето, изобщо какво се прави по тази тема. Ние нямаме съмнения в харвардския подход на тези хора. Важно е да се знае изведен ли е от страната купувачът на фирмата Данаил Николов”, каза Тома Биков.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!