"Няма да искам промяна на мярката на господин Иван Евстатиев до началото на процеса." Това съобщава адвокат Ташкена Колчева, която защитава обвинения в изнасилване на ученичка екскмет на Пазарджик и Стрелча. Решението й е взето, след като няколко поредни пъти магистратите отказват да пуснат клиента й срещу подписка или под домашен арест, защото може да окаже влияние на свидетели по делото.

В подкрепа на нуждата от свобода трима независими експерти изготвиха експертизи, в които настояват за незабавното му пускане. Те са изброили върволица от болести, сред които диабет, опасност от отключване на шизофрения и депресия, която може да го накара да посегне на животът си.


Младият прокурор Пламен Пантов, който наблюдава делото, обаче е категоричен, че Иван Евстатиев е здрав като бик и може да дочака делото затворен, пише "България днес".


При последния инцидент в ареста похотливият кмет бе намерен проснат в локва кръв в килията си. "Той имаше три наранявания в челната област и счупване, което говори за поне три пъти умишлено удряне на главата в стената. В епикризата, която беше издадена от неврохирургията в Пазарджик, където Евстатиев беше настанен, също изрично е записано самонараняване, а не случайно падане", разкрива Колчева. Прокуратурата отрече Евстатиев да е пробвал самоубийство. От там смятат, че на бившия кмет му е прилошало, защото отказва да приема храна, и поради тази причина е паднал и е получил рана на главата. Освен нея той има и фрактура на максиларния синус и въздух в подкожието на челото, но не е губил съзнание.


Самият Евстатиев отрече да е искал да се самоубие. "Г-н Евстатиев явно се е засрамил от постъпката си, за да даде такива обяснения в затвора. Плюс това явно се е притеснявал, че някой ще потърси отговорност на тези лица, които е трябвало да го охраняват!", категорична е адвокат Колчев.
Делото срещу кмета няма да се гледа в Пазарджик. Двамата съдии от Окръжния съд отказали, защото познавали Евстатиев от години. Колчева вижда инсинуация и в тази информация. "Познавали са се толкова отдава, че никой не помни какви са били отношенията им. Всичко е режисирано, това са прокурорски игри", казва тя. "Повече няма да се занимавам с прокуратурата, чакам процеса, където всичко ще извадя наяве“, заканва се тя.