Журналист на "Марица" е успял да стигне до изтеглените близо 11GB данъчно-осигурителна информация и лични данни от сървърите на НАП.

В социалните мрежи още снощи се появиха линкове към различни торент тракери и сървъри в които вече е качена пълната база данни, които изтекоха от приходната агенция. Първите снимки и информации от базата данни, станала известна като НАП-лийск се появиха малко преди полунощ.

След обстойна проверка на целия информационен масив, стана ясно, че в него има огромно количество актуална информация за почти всеки български гражданин.

Важно е да се каже, че обема от данни не е равномерно разпределен, което значи, че за определени физически и юридически лица има голямо количество данъчно-осигурителна информация, съдържаща до 10-11 уникални записа (свързани с банкови сметки, източници на доходи, получени или дадени кредити; суми от Годишни декларации и много други).

За други лица пък има само информация за лични данни - имена, ЕГН-та, адреси, контакти и т.н.

Данните във файла са от различни години - при някои от лицата последната информация, която може да се открие е от 2013 година, докато за други има актуална такава за 2018 година, а не са малко фирмите, за които има данни и от подавани различни документи през 2019 година.

Междувременно в мрежата, в редица анонимни блогове започнаха да публикуват информацията за редица обществено-значими.