Златимир Иванов, сочен от МВР като един от маститите босове на дрогата в София от края на 90-те до ден днешен, попадна на мишката на снайперистите на 29 януари 2013 г., когато се яви в Съдебната палата като подсъдим като тартор на банда, търгувала наркотици. Наемникът изстреля няколко куршума по Баретата от тавански апартамент на Търговския дом - порутена сграда от отсрещната страна на бул. Витоша. Това пише "Уикенд".
Баретата бе уцелен с 4 куршума в слабините, а охранителят му Александър Станков, който отвърна на стрелбата, бе ранен в рамото от килъра, който се оттегли от мястото, подпалвайки жилището, за да заличи следите. Впоследствие криминалистите констатираха, че стрелецът е бил професионалист, който е бил наясно, че Баретата ходи с бронебойна жилетка, и затова го е целил в областта на торса. Бившият командос оцелял благодарение на бързата си реакция и светкавичното катерене по стълбите на Съдебната палата, както и заради намесата на гардовете си. Животът на Златомир Иванов бе спасен след серия от операции, а мрачните прогнози, че мафиотът ще остане прикован към инвалидната количка, не се сбъднаха. 
 И макар разследването на атаката срещу него да бе прекратено през пролетта на 2015 г. в родните служби за сигурност има постъпили данни за авторството на мократа поръчка. "Почеркът на престъплението е отчетливо руски, а и имаме съмнения за наемници от Русия, които са влезли в България седмици преди опита за убийство на Баретата и са напуснали държавата дни след неуспешното покушение", разкрива столичен антимафиот. 

По думите му руският престъпен бос Аслан Гагиев, който бе хванат с фалшив БГ паспорт в началото на 2015 г. във Виена, както и още двама от бандата на 47-годишния гангстер, са влезли нелегално в страната ни в средата на януари 2013 г. Те са обитавали хотели в Костинброд и Сливница и са напуснали България на 10 февруари. 

"Имахме информация, че за краткия си престой Гагиев се е срещал със знакови лица от родния ъндърграунд. Установихме, че е поискал да купи 50 фалшиви български паспорта и че е осъществил сделката чрез мъж от Тетевен. Не разполагаме обаче със сигурни данни, които могат да послужат в съда, че Гагиев и другите двама са съпричастни към атентата срещу Златко Баретата. Иначе сме сигурни, че точно групата на Аслане отговорна за престъплението. Златомир Иванов също знае с подробности кой българин е поръчал убийството му и с кои руснаци се е свързал. Казал е пред наши колеги, че са платени 300 000 долара за главата му и че руснаците са имали автомат Калашников, откраднат от някогашното военно поделение в Казанлък", коментира информаторът от службите за сигурност. 
 


Аслан Гагиев


Името на руския престъпен бос Аслан Георгиев, който е родом от Грузия, но от ранно детство е живял в Осетия, е свързано с над 40 убийства, покушения и неуспешни атентати в Русия, като голяма част от членовете на бандата му от над 40 главорези се укриват от правосъдието. 

Има съмнения, че поне петима от хората му се укриват във Варна и Бургас под чужда самоличност. Самият Гагиев, на когото приписват убийствата на кмета на Владикавказ Виталий Караев и на вицепремиера на руската кавказка република Казбек Пагиев, бе задържан през януари 2015 г. на гара във Виена с български паспорт, който се оказа фалшив. Родните власти обаче отказаха да поискат екстрадация на гангстера за изпозването на фалшив паспорт и шофьорска книжка, макар да повдигнаха обвинение на Джако, както е прозвището на мафиота. Наскоро Австрия оповести, че ще екстрадира Гагиев в Русия, където той е задочно обвиняем за убийствата на шестима души. Твърди се, че той и бандата му изпълнявали поръчкови убийства срещу суми между 150 000 и 500 000 долара.