По време на разпита на задържаните за зверското убийство на таксиджията Васил Ашиков изплуваха зловещи подробности от престъплението. Оказва се, че любовниците Ренета и Космас подготвяли и планирали убийството внимателно.

Целта им била да се сдобият с пари, след като били изхвърлени от варненската си квартира заради неплатен наем.

Това стана ясно на заседание на Окръжния съд, който по искане на прокуратурата наложи постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“ на 27-годишния Космас Джероме Космас от Дългопол и на 24-годишната Ренета Димитрова Козарова от Свети Влас.

Двамата нямали работа, хазяинът им ги прогонил и Космас замислил зловещия план. Преди да опразнят апартамента, гаджетата взели два ножа, а Ренета споделила пред разследващите, че тренирала върху гума как да нанася удари.

Вечерта на 10 април двамата наели Ашиков да ги вози към Въглен. По пътя, близо до портала на радиолокационното поделение на ВМС край с. Каменар нападнали шофьора и го наръгали няколко пъти. Космас и Ренета били спипани на местопроизшествието от матрос Кръстьо Кръстев и мичман Стамен Георгиев, които се усъмнили защо таксито стои толкова дълго време пред портала, без никой да излезе от него.

При огледа били открити телефонът на Космас и два ножа – под предната дясна седалка, където се возела Ренета и извън колата. Кръв имало и по дрехите на двамата обвиняеми. Все още не е ясно дали и колко пари са задигнали от жертвата си. Защитата на двамата пледира за по-леки мерки, защото са с чисти досиета и имат здравословни проблеми. Космас, чиито родители са българка и зимбабвиец, по рождение страдал от церебрална пареза, имал 81% инвалидност и не можел да работи с дясната си ръка.

 „Няма как да е нанесъл фатални удари с нея. Няма и данни да е бил лошо момче“, каза адвокатът му Антон Жожев. Според него 3 дни преди убийството изключеният от Икономическия университет за слаб успех Космас получил инвалидната си пенсия от 130 лв.

Влюбената до полуда в него Ренета пък заявила при разпита, че има биполярно разстройство, бременна е и преди убийството е взела амфетамини. Взети от двамата кръвни проби ще покажат дали са били дрогирани, уточни прокурор Димитър Кайряков. А съдия Трайчо Атанасов не прие молбите им да излязат на свобода и ги прати зад решетките с мотива, че са обвинени в тежко престъпление, за което се полага наказание от 15 г. до доживотен затвор без право на замяна и нямат постоянен адрес. Тепърва следствието ще установява дали Ренета е болна и бременна, както и каква е точната причина за смъртта на Васил Ашиков.

Безукорният служител на „Триумф Такси“ бил вдовец и оставя три отраснали деца сираци. След зверството от компанията обявиха, че до лятото ще монтират нови паник бутони на всичките си над 600 коли. Те ще са на видими само за водачите места. Натискането им ще известява едновременно СОТ, централата на „Триумф Такси“ и всички наоколо, тъй като ще активира фаровете, аварийните светлини и алармите на жълтите коли.